Leki z papryczki chili - badania trwają...

Badania nad papryczką chili mogą doprowadzić do opracowania nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego.

Palący smak nadaje chili substancja zwana kapsaicyną. Wiąże się ona ze specyficznymi receptorami komórek. Jak odkryli naukowcy z zespołu doktora Kenetha Hargreavesa z University of Texas, podobny związek chemiczny pojawia się w bolących miejscach naszego ciała. Zahamowanie wytwarzania tej substancji (utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM) uśmierza przewlekły ból.

Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu - związanego na przykład z nowotworami czy schorzeniami stawów.

Zawartość kapsaicyny zależy od odmiany chili. Kiedy zjadamy ostrą papryczkę, kapsaicynoidy stymulują receptory nerwowe odpowiedzialne za odczuwanie ciepła w jamie ustnej, nosie i gardle. Stymulowanie tych receptorów (nazywanych receptorami wanilinowymi podtypu 1 lub VR1) powoduje uwalnianie neuropeptydu - substancji P, która pracuje jako przesyłacz informacji o bólu do mózgu.

Odczuwany ból jest wynikiem bezpośredniej stymulacji neuromechanizmów odpowiedzialnych za uczucie bólu. Efekt to palenie, łzy, szczypanie, zwiększenie ciśnienia krwi (zaczerwienienie).

Farmaceutyki oparte o kapsaicynę wykorzystuje się w leczeniu schorzeń związanych z bólem. Poszukuje się także skutecznych środków znieczulających, które działać miałyby współpracując z receptorami wanilinowymi. Papryczki z dużą zawartością kapsaicyny mają też działanie psychoaktywne.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH