Na amerykańskim rynku wkrótce pojawi się atryna

Swoje działanie zawdzięcza antytrombinie, białku hamującemu krzepnięcie krwi.

Lek opracowała firma biotechnologiczna GTC Biotherapeutics z Massachusetts. Wyhodowali zwierzę, do którego DNA wprowadzili ludzki gen związany z hamowaniem krzepnięcia krwi. W rezultacie mleko zmodyfikowanych kóz bogate jest w antytrombinę. Po jej wyizolowaniu lek podawany jest w zastrzykach. Może pomóc cierpiącym na dziedziczne choroby krwi. Jest również przydatny w sytuacjach podwyższonego ryzyka zakrzepów.

Dr Stephan Moll - hematolog z University of North Carolina uważa, że antytrombina otrzymywana z koziego mleka jest dużo lepsza dla ludzi niż uzyskiwana z krwi dawców.  Zapewnia bowiem nieograniczone źródło zaopatrzenia i zmniejsza zagrożenie infekcją.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH