Lecznicze właściwości granatów w mikrokapsułkach Fot. archiwum

Meksykańscy naukowcy czekają na przyznanie patentu na granat. Opracowali sposób na zamknięcie zdrowotnych właściwości tego owocu w rozpuszczalnych w wodzie mikrokapsułkach.

Badacze z Uniwersytetu Stanu Hidalgo w Meksyku zdołali przeistoczyć jadalne części granatu w malutkie, rozpuszczalne w wodzie cząsteczki, zachowując przy tym wszystkie naturalne właściwości owocu. Istnieje duża szansa na to, że nowatorski pomysł na proces mikroenkapsulacji zostanie niedługo opatentowany i rozpowszechniony, co może przyczynić się do wzrostu konsumpcji zdrowego przysmaku.

Wszystko zaczęło się od tego, że dr Gabriel Betanzos Cabrera i jego współpracownicy zaobserwowali, iż w meksykańskim rejonie Hidalgo, który pod względem uprawy granatów zajmuje drugie miejsce w kraju, spożycie tego owocu utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie. Naukowcy stwierdzili, że mieszkańcy niechętnie sięgają po ten przysmak, bo dobranie się do jego miąższu jest dość trudne i pracochłonne.

Mając na uwadze, że owoce granatu są niezwykle bogate w antyoksydanty i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia poziomu glukozy i trójglicerydów w organizmie, badacze postanowili zachęcić konsumentów do ich spożywania. Uznali, że najlepszym sposobem będzie udostępnienie granatów w innej postaci, np. w formie rozpuszczalnego w wodzie proszku.

W tym celu opracowali autorską metodę mikroenkapsulacji, która umożliwia zamianę jadalnych części granatu w mikrocząsteczki, ale nie pozbawia produktu jego naturalnych, zdrowotnych właściwości. Sok z granatu w mikrokapsułkach jest odporny na działanie środowiska (np. procesów utleniania) i zapewnia efektywne wchłanianie antyoksydantów w przewodzie pokarmowym.

Pierwsze testy laboratoryjne z wykorzystaniem mikrokapsułek pozwoliły stwierdzić, że produkt posiada działanie przeciwcukrzycowe (obniża poziom glukozy we krwi) i łagodzi objawy zespołu metabolicznego (obniża ciśnienie i poziom trójglicerydów). Kolejne badania, w których uczestniczyli pacjenci chorujący na cukrzycę, potwierdziły zasadność tych wniosków.

Teraz naukowcy zastanawiają się, w jakiej formie przetworzony owoc granatu najlepiej przyjąłby się na rynku (herbata, tabletki, kapsułki, czy proszek dodawany do wody). Mają nadzieję, że projekt okaże się przydatny w leczeniu cukrzycy i otyłości.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH