Kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko choroby Alzheimera

Spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią - donosi magazyn Neurology.

Naukowcy z Columbia University Medical Center w Nowym Jorku przebadali ponad tysiąc dwustu seniorów wolnych od demencji. Badacze analizowali m.in. ich roczną dietę.

Naukowcy przeanalizowali sposób żywienia biorąc pod uwagę 10 składników odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, mono-nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, witaminę C, beta-karoten, witaminę B12, kwas foliowy i witaminę D.

Badania wykazały, że im więcej było kwasów omega-3 w diecie danej osoby, tym niższy poziom beta-amyloidu (białka związanego z występowaniem alzheimera) we krwi u niej zanotowano. Spożywanie przeciętnie jednego grama kwasów omega-3 dziennie wiąże się z obniżeniem ilości opisywanego białka o 20 do 30 procent.

Więcej: www.senior.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH