Krowie mleko skutecznym antyalergenem

Zapoznanie dziecka ze smakiem mleka od krowy już w pierwszych dwóch tygodniach życia może ochronić je przed alergią na białko krowiego mleka w przyszłości.

Takie wnioski opublikowali naukowcy z Izraela w „Journal of Allergy and Clinical Immunology".

Alergia na białko mleka krowiego jest najczęstszą i najgroźniejszą alergią pokarmową, która może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet zgonu dziecka. Jej objawy obejmują m.in. wysypkę czy zaburzenia pracy układu oddechowego i pokarmowego.

Wśród 13 tys. badanych niemowlaków jedynie u 66 (0,5 proc.) zdiagnozowano alergię na mleko. Wcześniej szacowano, że jest to od 1 do 3 proc. Badacze nie odkryli żadnej zależności pomiędzy alergią na białko mleka krowiego a alergią na białko sojowe, choć poprzednie badania sugerowały, że co trzecie dziecko ma alergię na oba składniki.

Zauważyli natomiast, że niemowlaki, którym podano krowie mleko w ciągu dwóch pierwszych tygodni życia były o 19 proc. mniej narażone na rozwój alergii w porównaniu z dziećmi, które po raz pierwszy otrzymały krowie mleko w trzecim tygodniu życia lub później.

Zdaniem naukowców wyniki te w żadnym wypadku nie powinny zniechęcać matek do karmienia piersią. Wynika z nich raczej, że mleko matki może być uzupełnione niewielką ilością mleka od krowy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH