Kofeina wydłuża życie kobiet cierpiących na cukrzycę Fot. archiwum

Regularne picie zawierających kofeinę napojów, kawy i herbaty, może wydłużyć życie kobiet cierpiących na cukrzycę - wynika z badań portugalskich specjalistów. Wśród mężczyzn podobnej zależności jednak nie stwierdzono.

Dr João Sérgio Neves i prof. Davide Carvalho z uniwersytetu w Porto wyjaśniają, że w ramach badania przeanalizowano dane o stanie zdrowia i zwyczajach kulinarnych ponad 3 tys. dorosłych Amerykanów obojga połci cierpiących na cukrzycę. Od 1971 r. objęci byli oni badaniami National Health Nutrition Examination Survey (NHANES).

Okazało się, że kobiety chore na cukrzycę są tym mniej narażone na zgon, im częściej sięgają po kawę lub herbatę. Najbardziej korzystna jest kawa, która chroni szczególnie przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Herbata zmniejsza głównie ryzyko śmierci z powodu nowotworów.

Kobiety z cukrzycą, które regularnie wypijały jedną filiżankę kawy dziennie (zawierającą średnio około 100 mg kofeiny), były o 51 proc. mniej narażone na zgon w porównaniu do pacjentek z tą chorobą, które w ogóle nie piły napojów z kofeiną. Z kolei dzienna dawka kofeiny od 100 do 200 mg obniżała u nich ryzyko śmierci o 57 proc., a ponad 200 mg (co najmniej dwie filiżanki kawy) - o 66 proc.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH