Kiełbasy, parówki i bekon  rakotwórcze Za duża konsumpcja mięsa powoduje wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca i nowotworów. Fot. Archiwum

Naukowcy twierdzą, że osoby jedzące za dużo wysoko przetworzonego mięsa często umierają przedwcześnie. Zalecają spożycie nie więcej niż 20 gramów dziennie tego rodzaju produktów.

Jak informuje Rzeczpospolita, badania przeprowadzono na prawie pół milionie mieszkańców dziesięciu krajów europejskich. Kierowała nimi prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu. Według badaczy za duża konsumpcja mięsa powoduje wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca (o 72 proc.) oraz nowotworów (o 11 proc).

Badania dotyczyły czerwonego mięsa wysoko przetworzonego: kiełbas, bekonu, szynki, konserw, hamburgerów. Naukowcy są zdania, że byłoby dobrze, gdyby ludzie nie jedli więcej niż 20 gramów dziennie tego rodzaju produktów, co odpowiada jednemu plasterkowi szynki.

Więcej: www4.rp.pl

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH