Jedzenie orzechów w ciąży może obniżać ryzyko alergii u dziecka

Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań, których wyniki zamieściło pismo Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Zdaniem autorów pracy, stanowi ona potwierdzenie słuszności zmian w rekomendacjach dietetycznych Amerykańskiej Akademii Pediatrii dla ciężarnych.

Wcześniej eksperci tej organizacji zalecali, by kobiety, które w przeszłości miały jakąkolwiek alergię pokarmową (lub których dziecko miało taką alergię) unikały w ciąży orzeszków arachidowych i produktów z nich zrobionych lub je zawierających. Miało to zmniejszyć ryzyko choroby alergicznej u przyszłego potomstwa.

W 2008 roku zrezygnowano z tych zaleceń, argumentując, że nie ma badań wskazujących, iż to co jedzą kobiety w ciąży ma wpływ na ryzyko alergii u dziecka.

Naukowcy ze Statens Serum Institut w Kopenhadze oraz z Harvard School of Public Health w Bostonie (stan Massachusetts, USA) przeanalizowali dane zebrane wśród blisko 62 tys. duńskich mam, które urodziły dziecko w latach 1996-2002.

Kobiety udzielały informacji na temat częstości spożywania podczas ciąży różnych pokarmów, w tym orzechów ziemnych (arachidowych) oraz innych orzechów, jak włoskie czy na migdały. Gdy dzieci miały 18 miesięcy, a następnie siedem lat sprawdzono ich dokumentację medyczną.

Okazało się, że te, których mamy jadły w ciąży orzeszki ziemne o 21 proc. rzadziej miały diagnozowaną astmę w wieku 18 miesięcy i o 34 proc. w wieku 7 lat, w porównaniu z potomstwem kobiet, które nie sięgały po te orzeszki.

Z kolei dzieci pań, które spożywały inne orzechy częściej niż raz w tygodniu, miały o 25 proc. rzadziej diagnozowaną astmę w wieku 18 miesięcy niż maluchy mam, które unikały orzechów. Te różnice zacierały się jednak, gdy dzieci osiągały wiek 7 lat. Częste jedzenie orzechów (ale nie arachidowych) miało związek z niższym o 20 proc. ryzykiem kataru alergicznego.

Zdaniem współautorki pracy Ekateriny Maslovej, wyniki jej zespołu stanowią dodatkowe potwierdzenie, że kobiety oczekujące dziecka nie muszą unikać orzeszków arachidowych i innych orzechów, bo jedzenie ich może nawet obniżać ryzyko choroby alergicznej u potomstwa.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH