Herbata zwiększa ryzyko choroby stawów?

Kobiety, które piją duże ilości herbaty mają podwyższone ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), w porównaniu z paniami nie pijącymi jej wcale - tak wynika z amerykańskich badań.

Naukowcy z Uniwersytetu Georgetown w Waszyngtonie przeanalizowali dane zebrane w wieloletnich badaniach (Women's Health Initiative Observational Study) prowadzonych w grupie 76.643 kobiet w wieku 50-79 lat. Dotyczyły one najczęstszych przyczyn zgonów, niepełnosprawności i złej jakości życia kobiet po menopauzie.

Uczestniczki badania wypełniały ankietę dotyczącą spożycia kawy i herbaty. Stan ich zdrowia śledzono w ciągu kolejnych 3 lat. W analizie uwzględniono wiek kobiet, rasę, wykształcenie, spożycie alkoholu, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała oraz stosowanie terapii hormonalnej.

Okazało się, że spożywanie herbaty miało wyraźny związek z ryzykiem zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Był on najbardziej widoczny w grupie kobiet pijących ponad 4 filiżanki herbaty dziennie. Podobnych obserwacji nie odnotowano w przypadku kobiet pijących kawę.

Teraz naukowcy zastanwiają się, co takiego jest w herbacie lub w metodzie jej przygotowywania, że powoduje znaczny wzrost ryzyka RZS.

Jednak prezydent Europejskiej Ligii przeciw Reumatyzmowi, prof. Paul Emery zaleca ostrożność w interpretacji wyników najnowszych badań, gdyż nie dowodzą one związku przyczynowo-skutkowego między piciem herbaty a RZS.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na dorocznym kongresie Europejskiej Ligii przeciw Reumatyzmowi, który odbywa się w Rzymie.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH