Im grubszy kark, tym bardziej wzrasta ryzyko chorób serca, m.in. zawału - ostrzegają naukowcy z brytyjskiego Centrum Nauk Klinicznych. Dowodzącą tego pracę przedstawili w trakcie zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chorób Serca.

Zdecydowana większość ekspertów zgadza się dziś, że najgroźniejsza dla zdrowia jest tzw. otyłość brzuszna. Jeżeli obwód w pasie przekracza 94 cm (dla mężczyzn) lub 80 cm (dla kobiet) to znak, że jesteśmy zagrożeni „kłopotami sercowymi.  Zespół kierowany przez prof. Jimmy'ego Bella przekonuje jednak, że równie niebezpieczna jest sytuacja, w której zbyt dużo tłuszczu odłożyło się nam w okolicy karku.

Naukowcy z Londynu przeanalizowali dane zebrane od ponad 3,3 tys. mężczyzn i kobiet w wieku, średnio, 51 lat. Skupili się na trzech parametrach: dobrym cholesterolu (HDL) chroniącym nas przed chorobami układu krążenia oraz złym cholesterolu (LDL) i glukozie, których zbyt wysokie stężenie niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu.

Okazało się, że wraz z dodatkowymi centymetrami obwodu karku poziom dobrego cholesterolu maleje, a poziom glukozy we krwi wzrasta. Co do LDL-u nie stwierdzono, by obwód karku w jakikolwiek sposób na niego wpływał

- To kolejny dowód na to, że nasze zdrowie w mniejszym stopniu zależy od tego, ile zbędnego tłuszczu nagromadziliśmy w organizmie, a w większym od tego, gdzie dokładnie on trafił - skomentował wyniki uzyskane przez swój zespół prof. Bell.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH