Glony pomogą w walce z nadwagą?

Nie zmieniają smaku potraw, hamują za to wchłanianie tłuszczu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii uważają, że dodawanie glonów do żywności mogłoby ograniczyć epidemię otyłości – podaje Rzeczpospolita.

Uczeni sugerują, że dodawane glonów do chleba, herbatników i jogurtu mogłyby ograniczyć o 75 proc. ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm człowieka, glony zawierają bowiem alginat, preparat już obecnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jako zagęszczacz. Nie wpływa on na zmianę smaku ani właściwości organoleptyczne potraw.

Przypomnijmy, że brak ruchu i jedzenie pełne pustych kalorii najczęściej skutkują otyłością. Najczęściej pojawia się ona około 30. roku życia, ale wzrasta również liczba dzieci i młodzieży otyłych i z nadwagą. Specjaliści podkreślają, że otyłość jest nie tylko defektem estetycznym, ale przede wszystkim chorobą. W porównaniu do osób szczupłych ludzie otyli są trzykrotnie bardziej narażeni m.in. na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze czy zespół bezdechu sennego.

Systematyczne badania nad otyłością i nadwagą u dzieci są w Polsce prowadzone od 1971 r. Otyłych chłopców i dziewczynek odnotowano wówczas około 1 proc. W latach 2005-2006 było ich już ok. 3 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH