Zespół naukowców z Uniwersytetu Dundee ustalił, że za ludzki apetyt odpowiada zidentyfikowany w ubiegłym roku gen FTO. Kojarzony z występowaniem otyłości, w rzeczywistości decyduje o skłonności do jedzenia wysokokalorycznych potraw.

Zbadano 2,7 tys. szkockich dzieci. Analizy DNA wykazały, że dwie trzecie spośród nich ma co najmniej jedną kopię wariantu genu FTO sprzyjającą otyłości. Ryzyko wystąpienia u takich dzieci nadmiaru kilogramów było wyższe o ok. 30 proc. Dwie kopie wariantu genu podnosiły zagrożenie otyłością o 70 proc.

Naukowcy sprawdzili również, jak gen FTO wpływa na powstawanie otyłości. Nie znaleziono różnic w aktywności fizycznej, tempie przemiany materii czy liczbie posiłków.

Śledząc dietę dzieci, zaobserwowano jednak, że te z wariantem FTO częściej sięgają po „ciężkie”, kaloryczne potrawy. Średnio przyjmowały one podczas jednego posiłku o 100 kalorii więcej niż ich koleżanki i koledzy.

– To nie oznacza, że każdy, kto ma taką odmianę genu FTO, będzie jadł więcej i stanie się otyły. Po prostu będzie miał skłonność do sięgania po tłuste rzeczy. Ale to nadal twój wybór. Ten gen nie sprawi, że będziesz gruby, jeśli nie będziesz się przejadał – wyjaśnia Colin Palmer, który przeprowadził badania.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH