Francuskie badania: wysoce przetworzona żywność może zwiększać ryzyko raka Wysoce przetworzona żywność może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, które rośnie w zależności od rozmiarów jej konsumpcji. Fot. Archiwum

Wysoce przetworzona żywność może zwiększać ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory, w tym raka piersi - wynika z badań populacyjnych przeprowadzonych we Francji, a opublikowanych przez "British Medical Journal".

Wskazuje na to analiza danych dotycząca prawie 105 tys. osób powyżej 18. roku życia, których mediana wieku nie przekraczała 43 lat. Wszyscy uczestniczyli w badaniach NutriNet-Santé prowadzonych w latach 2009-2017 (doi.org/10.1136/bmj.k322).

Główny autor raportu Thibault Fiolet z ośrodka badania żywności w Roubaix we Francji twierdzi, że za pośrednictwem internetu co 24 godziny ochotnicy informowali, co jedli minionego dnia. Jednocześnie zbierano dane o ich stanie zdrowia. Pod uwagę wzięto 3,3 tys. produktów żywnościowych i składników pokarmowych.

Z analizy tej wynika, że wysoce przetworzona żywność może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, które rośnie w zależności od rozmiarów jej konsumpcji. Zwiększenie spożycia tej żywności o 10 proc. wiąże się z wyraźnym, bo ponad 10 proc. wzrostem ryzyka zachorowania na różnego typy nowotwory, w tym raka piersi.

Autorzy badania nie precyzują, o jakie konkretne produkty chodzi, wspominają jedynie, że pod uwagę wzięto wysoce przetworzone produkty według klasyfikacji żywności NOVA.

Thibault Fiolet podkreśla, że konieczne są dalsze badania, które to potwierdzą i wykażą, jakie są konkretne powiązania między wysoce przetworzoną żywnością i większą skłonnością do nowotworów. Być może takie działanie wykazują tylko niektóre składniki i dodatki do żywności.

W badanej grupie osób stwierdzono największe spożycie słodyczy, słodzonych napojów oraz produktów skrobiowych, czyli takich jak ziemniaki, kukurydza oraz ryż. Wysoce przetworzona żywność zwykle wykazuje małą wartość odżywczą i zwiera substancje dodawane do niej bezpośrednio lub powstające w trakcie jej produkcji i przechowywania w różnych opakowaniach. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH