Fast foody zawierają ftalany - są szkodliwe Fot

Osoby spożywające duże ilości żywności typu fast food są narażone na działanie szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych - ftalanów. Do takich wniosków doszli naukowcy z Waszyngtonu, a wyniki swoich badań opublikowali na łamach pisma „Environmental Health Perspectives”.

- Poziom ftalanów w organizmach ludzi, którzy regularnie jedzą fast foody, jest nawet o 40 proc. wyższy niż u pozostałej części populacji. Budzi to w nas duży niepokój, ponieważ ftalany są odpowiedzialne za rozwój wielu poważnych problemów zdrowotnych u dzieci i dorosłych - mówi prof. Ami Zota z Milken Institute School of Public Health działającego przy Uniwersytecie Jerzego Waszyngtona (USA), główna autorka badania.

Ftalany to powszechnie stosowane w przemyśle chemicznym sole i estry kwasu ftalowego. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji farb, lakierów, żywic i laminatów, ale też do wyrobu opakowań produktów spożywczych i kosmetycznych. Często stosuje się je do tworzenia tacek i pojemników, w których sprzedawane są, przechowywane i transportowane popularne fast foody, a także do tworzenia elementów linii produkcyjnych w miejscach serwujących "szybkie jedzenie".

- Tymczasem udowodniono, że związki te mogą łatwo przenikać z opakowań do żywności. Szczególnie wysokie ich stężenie znajduje się właśnie w żywności wysoko przetworzonej - podkreśla Zota.

Profesor wraz ze swoim zespołem zebrała dane od blisko 9 tysięcy osób. Uczestnikom zadano szczegółowe pytania dotyczące ich diety w ciągu ostatnich 24 godzin, w tym konsumpcji żywności typu fast food. Pobrano od nich także próbki moczu, które naukowcy przebadali pod kątem obecności produktów rozpadu dwóch konkretnych ftalanów: DEHP i DINP.

Okazało się, że im więcej fast foodów spożywali uczestnicy badania, tym wyższa była ich ekspozycja na ftalany. - Osoby, które zjadły najwięcej tego typu pokarmów, miały w moczu o 23,8 proc. wyższe stężenie produktów rozpadu DEHP oraz o blisko 40 proc. wyższy poziom metabolitów DINP w porównaniu do ludzi, którzy w przeciągu ostatniej doby przed badaniem unikali fast foodów - opowiada prof. Zota.

Naukowcy odkryli również, że najistotniejszymi "nośnikami" ftalanów były produkty zbożowe oraz mięsne. Jak mówi kierowniczka badania, produktami zbożowymi, które szczególnie silnie magazynowały w sobie szkodliwe substancje, były np. spody do pizzy, ciastka, chlebki typu pita, burrito oraz potrawy z ryżu i makaronu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH