Ekspert: osoby zdrowe nie muszą zmniejszać spożycia soli

Wśród kardiologów przeważa przekonanie, że mniejsza konsumpcja soli kuchennej zmniejsza narażenie na zawały serca. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2013 r. po raz kolejny podtrzymała zalecenie, aby dziennie jej spożycie nie przekraczało 5 g.

Dr hab. Katarzyna Stolarz-Skrzypek z I Kliniki Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego podkreśla, że u osób z nadciśnieniem tętniczym krwi oraz cierpiących na schorzenia kardiologiczne nadal obowiązuje ograniczenie spożycia soli.

- Wątpliwości budzi jednak, do jakiej wartości należy zalecać ograniczenie spożycia soli. Nie ma nawet pewności czy jest to w ogóle potrzebne w przypadku osób zdrowych - powiedziała specjalistka podczas spotkania z dziennikarzami w Warszawie.

Niezależna organizacja Cochrane w 2011 r. opublikowała metaanalizę badań, którymi objęto prawie 6,3 tys. osób. Potwierdziły one, że wzrost spożycia soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Jest ono tym większe, im więcej solimy i spożywamy przetworzonych potraw zawierających na ogół duże ilości soli. Nie zauważono jednak, żeby wprost proporcjonalnie, wraz ze wzrostem spożycia soli, zwiększało się ryzyko chorób sercowo naczyniowych.

Z innych badań przytoczonych przez dr Stolarz-Skrzypek wynika, że wnioski z różnych wieloletnich obserwacji są sprzeczne. O ile jedne badania wskazują na wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych przy większym spożyciu soli, to inne sugerują, że jest odwrotnie - mniejsze spożycie soli zwiększy narażenie na te schorzenia.

W USA np. przez 8 lat obserwowano 3,6 tys. osób. Okazało się, że niższe spożycie soli o 56 proc. zwiększało ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

- Niektóre badania zaprzeczają nawet temu, że niskie spożycie soli chroni wszystkie osoby przed nadciśnieniem tętniczym - twierdzi dr Stolarz-Skrzypek.

Powołuje się na badania jakie jej klinika prowadziła w ramach międzynarodowego projektu europejskiego, opublikowane w 2011 r. na łamach "Journal of American Medical Association" (JAMA). Wykazały one, że u ludzi zdrowych obniżenie spożycia soli nie jest konieczne.

Specjalistka przyznaje, że konsumpcję soli powinny ograniczyć osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe, które są najbardziej zagrożone zawałem serca. Pozwala to zmniejszyć ryzyko zgonu. - Każde zmniejszenie spożycia soli ułatwia leczenie nadciśnienia tętniczego - podkreśla.

Dodaje, że dobre efekty w obniżaniu ciśnienia tętniczego daje dieta DASH. Polega ona zmniejszeniu spożycia czerwonego mięsa i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz napojów słodzonych. Jednocześnie zaleca się spożywanie jedynie chudego mleka, większej ilości warzyw, owoców i płatków zbożowych.

Osoby chore powinny przede wszystkim zmniejszyć solenie potraw. Z badań opublikowanych w 2008 r. wynika, że w Polsce 63 proc. spożycia soli przypada na solenie, a 37 proc. - na produkty przetworzone. W jednej kromce chleba jest 0,5 g soli kuchennej.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH