Ekspert: odpowiednie żywienie pomaga w szpitalnej terapii

Podczas pobytu w szpitalu żywienie ma tak samo duże znaczenie jak terapia lekowa - powiedzieli specjaliści na otwarcie XIV Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, który rozpoczął się w Jachrance pod Warszawą.

- Niestety, żywienie w naszych szpitalach jest wciąż niedocenianie zarówno przez pacjentów, jak i lekarzy - powiedział PAP dr hab. Stanisław Kłęk, prezes Towarzystwa.

Tymczasem dieta, odpowiednio zbilansowana i opracowana przez eksperta, może znacząco skrócić kurację i umożliwić szybsze opuszczenie szpitala. Niewłaściwe posiłki, podawane bez konsultacji z dietetykiem mogą poważnie zaszkodzić choremu i osłabić działanie leków. 

Dr Klęk twierdzi, że najczęstsze błędy jakie popełniają chorzy polegają na tym, że próbują się oni dokarmiać, bo wyżywienie w szpitalach im nie smakuje lub jest niewystarczające. Jesteśmy przekonani, że rosół każdego postawi na nogi, ale dla chorego po zawale serca wszelkie tłuste potrawy są niebezpieczne. 

- Powinniśmy konsultować z lekarzem, a najlepiej z dietetykiem, jakie jedzenie można przynieść choremu do szpitala - podkreśla dr Kłęk. - Należy postępować tak samo jak z lekami - dodał.

Eksperci przyznali również, że ponad 90 proc. chorych nie wie jakiej powinni przestrzegać diety, bo też nikt im tego nie powiedział.

W Wielkiej Brytanii poinformowani są o tym prawie wszyscy pacjenci szpitali.

- Chcemy, żeby podobnie było również w naszym kraju. Dlatego od 2013 r. w każdym szpitalu mają funkcjonować tzw. zespoły żywieniowe, które ustalałyby na jakiej diecie powinien być każdy chory - powiedział dr Kłęk.

Czytaj też. Na uczelniach to modny i oblegany kierunek, ale szpitale zwalniają dietetyków

Zespoły składałyby się z dietetyka, lekarza, farmaceuty i pielęgniarki. Na razie wprowadzono obowiązek oceny stanu odżywienia pacjentów przebywających w szpitalach, zakładach długoterminowej opieki zdrowotnej, domach opieki społecznej oraz osoby zagrożone, ale nieprzebywające w zakładach ochrony zdrowia. 

Dobranie odpowiedniej diety zmniejsza koszty leczenia, gdyż mniej jest wtedy powikłań. W USA policzono, że leczenie chorego z zaburzeniami odżywiania dodatkowo kosztuje 2,4 tys. dolarów podczas jednej hospitalizacji. Na oddziale zabiegowym są one ponad dwukrotnie większe - sięgają 5,5 tys. dolarów

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH