Eksperci: w dopalaczach śmiertelne toksyny i ... przyprawy kuchenne

Krakowski Instytut Ekspertyz Sądowych wziął pod lupę 1,2 tys. próbek dopalaczy z kilkudziesięciu zamkniętych sklepów w Małopolsce. Badania zajęły ponad rok.

Okazało się, że produkty o tej samej nazwie handlowej często różniły się od siebie składem. Eksperci z Zakładu Medycyny Sądowej UJ i Instytutu Ekspertyz Sądowych byli jednak zgodni, że 85 proc. substancji w dopalaczach jest niebezpiecznych dla zdrowia i życia.

Chodzi np. o katynony, czyli pochodne amfetaminy, piperazyny, ale także substancje, które nie są zakazane, ale mają właściwości psychoaktywne oraz składniki leków, które mogą być sprzedawane tylko pod ścisłym nadzorem farmaceutycznym.

Producenci dopalaczy do swoich specyfików dodawali także przyprawy kuchenne. np. majeranek, sproszkowaną herbatę i zioła.

Więcej: www.gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH