Eksperci: spożywanie ryb zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

Eksperci ze szpitala Xijing w Chinach po przeanalizowaniu 41 różnych badań uważają, że spożywanie ryb chroni przed rakiem jelita grubego.

Naukowcy przyjrzeli się wynikom badań z lat 1990-2011 prowadzonych m.in. w Stanach Zjednoczonych, Norwegii, Japonii i Finlandii.

Interesowały ich dane dotyczące spożycia ryb oraz diagnozy nowotworów. Zaobserwowali, że dieta obfitująca w ryby może mieć działanie profilaktyczne w rozwoju raka jelita grubego, o czym poinformowali na łamach "American Journal of Medicine".

Okazuje się, że regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i odbytnicy o 12 proc. Osoby, które jadły najwięcej ryby, chorowały na nowotwór odbytnicy o 21 procent rzadziej niż osoby, które jadły najmniej ryb.

Według uczonych za obniżeniem ryzyka raka jelita grubego mogą być odpowiedzialne kwasy tłuszczowe omega 3, w które obfitują świeże ryby. 

Więcej: http://zdrowie.dziennik.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH