Eksperci: kawa ma właściwości prozdrowotne Kawa może stać się elementem racjonalnej, prozdrowotnej diety Fot. Archiwum

Kawa nie tylko nie szkodzi, ale może stać się elementem racjonalnej, prozdrowotnej diety - twierdzą eksperci i powołują się przy tym na najnowsze wyniki badań naukowych. Zgodnie z nimi, spożycie kawy w ilości 3-5 filiżanek dziennie wywołuje pożądane efekty fizjologiczne.

Jak wyjaśniła dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia podczas spotkania prasowego zorganizowanego przez Fundację "Żywność Aktywność Fizyczna i Zdrowie", której celem było obalenie mitów dotyczących negatywnego wpływu kawy za zdrowie, IŻiŻ od lat dostrzega pozytywny wpływ kawy na organizm człowieka, dlatego umieścił kawę w znowelizowanej w 2016 r., Piramidzie Zdrowego Żywienia - graficznej postaci zaleceń żywieniowych dla polskiej populacji.

Ekspertka podkreśliła również, że z licznych badań wynika, iż kawa nie prowadzi do odwodnienia organizmu, ma bowiem jedynie minimalne działanie diuretyczne. Co więcej, wypicie niewielkiej ilości kawy przed wysiłkiem fizycznym nie tylko nie odwadnia, ale wpływa pozytywnie na wzrost wydolności organizmu.

Z kolei prof. Artur Mamcarz, prodziekan II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WL WUM podkreślił, że w świetle aktualnych badań nawyk picia umiarkowanej ilości kawy, czyli ok. 3-5 filiżanek dziennie, nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego, ponieważ dochodzi do rozwoju tolerancji organizmu na działanie kofeiny odpowiedzialnej za wzrost ciśnienia krwi.

Jest też pozytywna wiadomość dla osób w starszym wieku, ponieważ regularne spożywanie kawy zdaje się mieć działanie protekcyjne przeciwko rozwojowi chorób chorób neurodegeneracyjnych, tj. choroby Alzheimera czy Parkinsona.

- Jak wynika z najnowszych badań spożywanie kawy zmniejsza aż o ok. 20 proc. ryzyko rozwoju tych chorób - podkreśla dr Sławomir Murawiec, członek Zarząd Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.

Jak dodaje, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że istnieje zależność przyczynowo-skutkowa pomiędzy 75 mg kawy (ilość znajdująca się w filiżance kawy średniej wielkości) a zwiększonym poziomem skupienia uwagi i czujności.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH