Dwutlenek tytanu może szkodzić jelitom Śnieżnobiały pigment - dwutlenek tytanu - jest nierozpuszczalny w wodzie i uchodzi za substancję całkowicie nieszkodliwą. FOT. PTWP

Przewlekła ekspozycja na stosowane jako dodatek do żywności nanocząsteczki dwutlenku tytanu zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania substancji pokarmowych i ochrony przed patogenami - informuje pismo „Nanoimpact”.

Śnieżnobiały pigment - dwutlenek tytanu - jest nierozpuszczalny w wodzie i uchodzi za substancję całkowicie nieszkodliwą. Oprócz farb, papieru czy tworzyw sztucznych dodawany jest na przykład do kosmetyków, zwłaszcza kremów do opalania i pasty do zębów (titanium dioxide lub CI 77891), jak również do żywności (E17). Typowym przykładem jest bielutki lukier na supermarketowych pączkach. Bywa zresztą dodawany nawet do czekolady (dla lepszej tekstury) i odtłuszczonego mleka (by wyglądało bardziej apetycznie).

Naukowcy z Binghamton University (USA) przeprowadzili badania wpływu dwutlenku tytanu na hodowlę komórek wyściełających jelito cienkie. Podczas jednego eksperymentu hodowlę poddano działaniu fizjologicznego odpowiednika jednego posiłku zawierającego nanocząsteczki o średnicy 30 nanometrów (przez 4 godziny). Drugi eksperyment odzwierciedlał przewlekłą ekspozycję (trzy posiłki z nanocząsteczkami dziennie przez pięć dni).

O ile jednorazowa ekspozycja nie miała istotnych następstw, to przewlekła zmniejszyła liczbę wystających z komórek mikrokosmków, a co za tym idzie - zdolność do wchłaniania substancji zawartych w pożywieniu, zwłaszcza kwasów tłuszczowych, cynku i żelaza. Słabsza była chroniąca przed zakażeniem bariera jelitowa, metabolizm uległ spowolnieniu, a oznaki stanu zapalnego nasiliły się.

Wpływ dwutlenku tytanu w postaci nanocząsteczek na mikrokosmki zaobserwowano już wcześniej, jednak wówczas chodziło o znacznie większe jego ilości.

- Dwutlenek tytanu jest powszechnym dodatkiem do żywności. Ludzie jedli go dużo przez długi czas. Nie ma obawy, to cię nie zabije! Jednak byliśmy zainteresowani pewnymi subtelnymi efektami i uważamy, że ludzie powinni o tym wiedzieć - wyjaśniła prof. Gretchen Mahler, jedna z autorów badań. Jak zaznaczyła, dwutlenek tytanu w postaci nanocząsteczek zawierają pokarmy wysoko przetworzone, a zwłaszcza słodycze.

W roku 2012 naukowcy z Arizona State University (USA) przebadali 89 typowych produktów spożywczych - w tym gumę do żucia, ciasteczka Twinkies i majonez. Wszędzie wykryli dwutlenek tytanu. W pięciu procentach przypadków związek ten miał postać nanocząsteczek. Specjalizująca się w amerykańskiej odmianie pączków firma Dunkin' Donuts w roku 2015 zaprzestała stosowania cukru pudru z nanocząsteczkami pod naciskiem organizacji promującej odpowiedzialny biznes - As You Sow.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH