Dwa w jednym: kawowa herbata ze zdrowotną mangiferyną

Naukowcom z Wielkiej Brytanii i Francji udało się opracować herbatę z liści kawy. W tym celu przebadali m.in. 23 gatunki kawowca i wyodrębnili w nich substancję, która występuje w mango - mangiferynę.

Według uczonych mangiferyna ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

"Kawowa herbata" nie obfituje w kofeinę. Zawiera cenne składniki, które obniżają ryzyko nowotworu, cukrzycy i schorzeń serca oraz chronią mózg - informuje Daily Mail. Tego typu napój popularny jest m.in. w Etiopii, Sudanie Południowym i Indonezji.

Więcej: http://zdrowie.dziennik.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH