
Osoby regularnie sięgające po alkohol w umiarkowanych ilościach, tzn. kilka razy w tygodniu, są mniej narażone na cukrzycę - twierdzą badacze duńscy na łamach pisma "Diabetologia". Mogą jednak częściej chorować na inne schorzenia.
Główna autorka badania prof. Janne Tolstrup z Uniwersytetu Południowej Danii zastrzega, że nie namawia do picia i przypomina, że nadużywanie alkoholu niszczy zdrowie.
Specjalistka wraz ze swym zespołem przebadała ponad 70 tys. osób, które pytano o to, jak często i w jakich ilościach sięgają po alkohol.
Po raz kolejny potwierdziło się, że najbardziej korzystne dla zdrowia jest wino, szczególnie czerwone. Zmniejsza ono ryzyko cukrzycy o 32 proc. u mężczyzn i o 27 proc. u kobiet, pod warunkiem, że jest wypijane trzy lub cztery razy w tygodniu (w porównaniu do osób, które sięgają po ten trunek rzadziej niż raz w tygodniu).
Ryzyko cukrzycy redukuje również piwo, ale w mniejszym stopniu niż wino. Wpijając od jednego do sześciu puszek piwa tygodniowo zagrożenie tą chorobą u mężczyzn jest o 21 proc. mniejsze (w porównaniu do tych, którzy piją mniej niż jedno piwo tygodniowo). W przypadku kobiet nie stwierdzono, żeby piwo w jakichkolwiek ilościach chroniło je przed cukrzycą.
U obu płci mocne trunki nie chronią przed cukrzycą, u kobiet mogą nawet zwiększać ryzyko tej choroby, szczególnie wtedy, gdy są wypijane w większych ilościach. Przykładowo gin kilka razy w tygodniu zwiększa u kobiet ryzyko cukrzycy o 83 proc.
Co ciekawe, duńskie badania nie wykazały, że upijanie się sprzyja cukrzycy. Stwierdzono natomiast, że w przypadku tej choroby bardziej korzystne jest częstsze spożywanie wina lub piwa, ale w mniejszych ilościach niż odwrotnie. Inni specjaliści zwracają jednak uwagę, że częste sięganie po alkohol jest bardziej szkodliwe dla wątroby, ponieważ nie ma ona czasu na regenerację.
Duńskie badania wykazały również, że umiarkowane picie alkoholu kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca oraz udaru mózgu. Jednocześnie potwierdzają one, że alkohol niekorzystnie wpływa na choroby przewodu pokarmowego, szczególnie na wątrobę i trzustkę.
- Alkohol może wpływać na ponad 50 różnych schorzeń, dlatego nie namawiamy do tego, że by po niego sięgać - podkreśla prof. Tolstrup.


- 05:55 Grożenie, że szpitale powiatowe zostaną zamknięte, to strachy na Lachy
- 18:00 Stalowa Wola: 25 mln zł na nowy blok operacyjny
- 16:31 Ryki: nie wiadomo kiedy szpital wznowi działalność
- 15:11 Badania: kobiety uzależniają się łatwiej, przyczyną wahania hormonalne
- 13:33 Krynica-Zdrój: szpital ograniczył liczbę łóżek i zatrudnił trzy pielęgniarki
- 12:32 Bezstresowy trening może poprawić umiejętności chirurgiczne
- 11:31 Palenie marihuany w młodości związane z większym ryzykiem depresji
- 1 Dyrektorzy szpitali: brakuje pieniędzy na obiecane przez ministra podwyżki płac
- 2 SN: za naruszenie prawa pacjenta do informacji można domagać się zadośćuczynienia
- 3 Z roku na rok spada sprawność fizyczna dzieci w Polsce. Czy ten trend można odwrócić?
- 4 Medicover przejmie za ponad 300 mln zł szpitale Neomedic
- 5 Katowice: II Konferencja Nowe Technologie w Schorzeniach Sercowo-Naczyniowych
- 6 Odra przypomina o sobie coraz częściej. Dlaczego tak się dzieje?
- 7 Warszawa uhonorowała znanego ginekologa i położnika prof. Romulada Dębskiego
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych