Drożdże spożywcze, które uważano za bezpieczne, mogą powodować choroby Fot. archiwum

Główną przyczyną klinicznych lekoopornych zakażeń drożdżakowych są te same gatunki drożdży, które wcześniej uważano za bezpieczne i które są powszechnie stosowane w biotechnologii i przemyśle spożywczym - poinformowali naukowcy z University College Dublin w Irlandii.

Praca na ten temat ukazała się na łamach pisma "PLOS Pathogens".

Candida krusei jest lekoopornym drożdżakiem z rodziny Candida i jedną z pięciu najczęstszych przyczyn klinicznych zakażeń drożdżakami. Odpowiada za większość przypadków zachorowań i zgonów u pacjentów z obniżoną odpornością. Natomiast inny gatunek drożdży, o nazwie Pichia kudriavzevii, uznawany jest od dawna za bezpieczny. Od setek lat był on wykorzystywany do wytwarzania takich produktów spożywczych, jak fermentowany maniok, kakao, mleko fermentowane i napoje kukurydziane. Znajduje również coraz szersze zastosowanie w biotechnologii, np. przy produkcji bioetanolu i innych wysokowartościowych chemikaliów. Jednak do tej pory przeprowadzono względnie niewiele badań genetyczne dotyczących obu tych szczepów.

Aby wypełnić tę lukę, dr Alexander Douglass wraz z kolegami zsekwencjonował genomy 30 szczepów klinicznych i środowiskowych tych dwóch gatunków drożdży.

- Wyniki pokazują jednoznacznie, że są to te same gatunki! Z genomami, które w 99,6 proc. są identyczne w sekwencji DNA - mówi dr Douglass. - Ponadto oba gatunki wykazują podobny poziom oporności na leki przeciwgrzybicze. Nie ma uzasadnienia dla dalszego stosowania obu nazw dla tego gatunku - dodaje. 

- Nasze odkrycie sugeruje, że przemysłowe szczepy drożdży są zdolne do wywoływania chorób u ludzi, i że może należałoby wprowadzić środki ostrożności dotyczące stosowania odpornych na leki szczepów P. kudriavzevii w biotechnologii i przemyśle spożywczym - wyjaśnia badacz.

- Wskazane byłoby rozważenie innych, niepatogennych gatunków Pichia jako możliwych alternatyw w niektórych zastosowaniach przemysłowych - kontynuuje Douglass. - Oraz to, aby ustalić limity poziomów odpornych na leki szczepów P. kudriavzevii, szczególnie w przemyśle spożywczym - podkreśla. 

- Gdybym zasugerował użycie lekoopornej Candida albicans do produkcji żywności, natychmiast zostałbym zatrzymany. Tymczasem w sytuacji, z jaką mamy do czynienia, nikt nawet nie myśli o wyciąganiu konsekwencji, ponieważ producenci żywności posługują się inną nazwą - podsumowuje profesor Ken Wolfe, współautor badania.

Zdaniem autorów badania stosowanie P. kudriavzevii w biotechnologii i przemyśle spożywczym stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia pracowników o obniżonej odporności, a potencjalnie również dla konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.