Co wspólnego mają ze sobą cholesterol i tłuszcz? Jeden i drugi występują zarówno pod postacią dobrą, jak i złą. Istnienie tzw. dobrej tkanki tłuszczowej naukowcy zauważyli już kilka wieków temu. Od złej różni się kolorem

O ile zły tłuszcz działa niczym magazyn energii, o tyle dobry umożliwia spalanie kalorii i generowanie odpowiedniej temperatury ciała. Dopiero niedawno uczeni uzmysłowili sobie, że tę wiedzę można wykorzystać w praktyce. Przyczyniło się do tego ubiegłoroczne odkrycie opisane w Nature. Otóż amerykańscy uczeni zidentyfikowali białko, które steruje produkcją dobrego tłuszczu - pisze Rzeczpopolita powołując się na publikację w New England Journal of Medicine.

Najnowsza publikacja w New England Journal of Medicine dostarcza nowych szczegółów na temat białka które steruje produkcją dobrego tłuszczu. Do tej pory wydawało się, że występuje on wyłącznie u noworodków i niemowląt. Teraz światło dzienne ujrzały dowody na to, że znajduje się on również w organizmach osób dorosłych. Mało tego, jest aktywny pod względem metabolicznym. Udało się to ustalić za pomocą najnowszych technik diagnostycznych, tj. pozytonowej tomografii emisyjnej (PET).

 – Fakt, że brązowy tłuszcz w formie aktywnej jest obecny u dojrzałych ludzi oznacza, że uzyskaliśmy nowy, ważny cel leczenia otyłości i innych współwystępujących chorób, na przykład cukrzycy typu 2 – tłumaczy Ronald Kahn z Joslin Diabetes Center w amerykańskim Bostonie, kierownik jednego z badań.

W tym samym numerze pisma New England Journal of Medicine pojawiły się jeszcze dwie inne prace potwierdzające te wyniki. Wykonali je uczeni z Finlandii i Holandii.

W jaki sposób dobry tłuszcz miałby pomóc walczyć z otyłością? Jednym ze sposobów jest stymulowanie białka sterującego jego produkcją do tego, by organizm nie tyle magazynował energię, ile ją uwalniał w postaci ciepła. Z kolei drugie rozwiązanie zakłada zwiększenie ilości brązowego tłuszczu kosztem białego. Już udało się tego dokonać na myszach.

Czego jeszcze dowiedzieli się naukowcy o dobrej, tłustej tkance? Szczupli ludzie mają jej więcej niż otyli. Częściej występuje też u kobiet niż u mężczyzn. Najwięcej można jej znaleźć w okolicach szyi i pod obojczykiem. Spalana jest w niej większa ilość kalorii, a tym samym generuje się więcej ciepła, kiedy na zewnątrz panuje chłód.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH