Dieta wegetariańska może sprzyjać chorobom serca i nowotworom Dieta wegetariańska zmienia metabolizm. Fot. Fotolia

Dieta wegetariańska może prowadzić do rozpowszechnienia zmieniających metabolizm mutacji, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów - informuje pismo "Molecular Biology and Evolution".

Analizując dane pochodzące z analizy ponad 1000 genomów, naukowcy z Cornell University wykazali, że dieta wegetariańska może prowadzić do mutacji związanych z niedoborem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Mutacja ta zwiększa podatność na stany zapalne, a co za tym idzie podnosi ryzyko chorób serca i raka jelita grubego.

Wykorzystane dane genetyczne pochodziły z 1000 Genomes Project - projektu, w ramach którego zsekwencjonowano genomy ponad 1000 osób z różnych zakątków świata.

Zespół, na którego czele stali dr Tom Brenna, dr Kumar Kothapalli i dr Alon Keinan, wykazał znacznie częstsze (70 proc. populacji) występowanie szczególnej mutacji wśród wegetarian z indyjskiego miasta Pune (stan Maharashtra) w porównaniu z raczej "mięsożernymi" Amerykanami (głównie pochodzącymi z Kansas). Mutacja występowała tylko u 20 proc. Amerykanów.

W oparciu o 1000 Genomes Project naukowcy znaleźli ewolucyjne dowody, że w ciągu wielu pokoleń wegetariańska dieta mogła zwiększyć częstotliwość występowania w populacji indyjskiej mutacji nazwanej rs66698963 i dotyczącej genu FADS2. Polega ona na insercji (wstawieniu) lub delecji (usunięciu) sekwencji DNA, która reguluje ekspresję dwóch genów: FADS1 i FADS2.

Geny te mają kluczowe znaczenie dla wytwarzania długołańcuchowych tłuszczów wielonienasyconych. Chodzi zwłaszcza o kwas arachidonowy - związany z chorobami serca, rakiem jelita grubego i wieloma innymi patologiami, którym sprzyjają choroby zapalne. Zależnie od tego, czy leczona osoba ma jedną kopię wpływającej na metabolizm kwasów tłuszczowych insercji, dwie kopie, czy też nie ma ich wcale, można modyfikować terapię oraz sposób odżywiania.

Mutacja polegająca na insercji może być faworyzowana w populacjach, których dieta jest głównie wegetariańska, a prawdopodobnie także w tych, które mają ograniczony dostęp do pokarmów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe - na przykład tłustych ryb. Co ciekawe, delecja - czyli brak tej samej sekwencji DNA - może być przystosowaniem w przypadku populacji żywiących się głównie pokarmami pochodzącymi z morza - jak w przypadku grenlandzkich Inuitów. Aby lepiej zrozumieć związek mutacji z ryzykiem występowania chorób, autorzy chcą zbadać także inne populacje z całego świata.

"Gdy dieta zawiera niewiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być wytwarzane dzięki metabolizmowi z roślinnych prekursorów. Fizjologiczne zapotrzebowanie na kwas arachidonowy, a także kwasy omega-3 EPA i DHA, u wegetarian może faworyzować zmiany genetyczne wspierające wydajną syntezę tych kluczowych metabolitów”- napisali we wspólnym komentarzu Brenna i Kothapalli. "Zmiany dotyczące równowagi kwasów omega-6 i omega-3 w diecie mogą się przyczyniać do częstszego występowania przewlekłych chorób w niektórych krajach rozwijających się" - uważają.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH