Dieta wegetariańska i wegańska chroni przed zawałami, ale nie udarami? Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Zaskakujące badania na temat zdrowego odżywiania się opublikowali specjaliści brytyjscy. Na łamach "British Medical Journal" twierdzą, że dieta wegetariańska i wegańska zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, jednak zwiększa zagrożenie udarem mózgu.

Najbardziej korzystna dla zdrowia jest dieta wszechstronna, obejmująca różne produkty spożywcze - twierdzi w komentarzu dr Frankie Phillips z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego (British Dietetic Association).

Specjaliści Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzili badania w ramach projektu European Prospective Investigation into Cancer (EPIC-Oxford). Są to jedno z najdłużej trwających badań obserwacyjnych, jakie dotąd przeprowadzono: przez 18 lat analizowano m.in. sposób odżywiania się i stan zdrowia 48 tys. Brytyjczyków. Połowę osób z tej grupy zaczęto badać już w latach 1993-2001. Co druga z nich przyznała, że spożywała mięso, wśród pozostałych było 16 tys. wegetarian i wegan oraz 7,5 tys. tzw. semiwegeterian, czyli tych, którzy dopuszczają spożywanie ryb i owoców morza.

W badanym okresie stwierdzono ponad 2,8 tys. przypadków choroby wieńcowej i ponad 1 tys. udarów mózgu, w tym 300 udarów wywołanych wylewem krwi (większość udarów powodowana jest blokadą naczyń mózgu powodujących jego niedokrwienie).

Zgodnie z oczekiwaniami, osoby spożywające więcej warzyw i owoców były mniej narażone na chorobę wieńcową grożącą zawałem serca. W przypadku semiwegetarian zdarzała się ona o 13 proc. rzadziej, a u wegetarian i wegan - o 22 proc. Jednak wśród wegetarian i wegan o 20 proc. częściej występowały udary mózgu. Jak to wytłumaczyć?

Dr Frankie Phillips w wypowiedzi dla BBC News zwraca uwagę, że przeprowadzone badania są jedynie obserwacyjne, czyli kojarzą pewne wydarzenia, ale nie mówią nic o występującej między nimi zależności przyczynowej. Autorzy badań sugerują, że wegetarianie i weganie narażeni są na zbyt mały poziom witaminy B12 oraz żelaza (żelazo występuje w produktach roślinnych, ale jest na ogół gorzej wchłaniane niż to, które znajduje się w mięsie).

Zdaniem dr. Phillipsa, główny wniosek z tych badań jest taki, że najbardziej korzystna dla zdrowia jest dieta urozmaicona, zwierającego różnego rodzaju produkty spożywcze. Specjalista zwraca jednak uwagę, że ci, którzy jedzą mięso, często wcale nie przestrzegają diety różnorodnej. Jedzą dużo mięsa, ale z warzyw sięgają najczęściej tylko po ziemniaki.

Zbigniew Wojtasiński (PAP)

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.