Dieta uboga w kalorie wydłuża życie Restrykcyjna dieta ma sens dopiero w dojrzałym wieku. Ważne jest też nie tylko to ile jemy, ale też co jemy. Fot. PTWP

Ograniczanie spożywanych kalorii nie tylko poprawia zdrowie, ale rzeczywiście wydłuża życie, wynika z badań nad procesami starzenia.

W 2009 roku badaczka Ricki Colman z University of Wisconsin-Madison przekonywała, że restrykcyjna dieta poprawiała zdrowie i wydłużała życie rezusów pozostających pod jej opieką.

Trzy lata późnij hipotezę tę postanowiła sprawdzić Julie Mattison z National Institute of Ageing (NIA). Jej eksperyment pokazał jednak, że wprawdzie małpy spożywające mniej kalorii były zdrowsze, ale nie żyły dłużej.

Teraz obie badaczki postanowiły razem spojrzeć na tę kwestię. Do zespołu zaprosiły prof. Rozalyn Anderson i zaczęły sprawdzać wyniki. Okazało się, że niskokaloryczną dietę stosowano u zwierząt w różnym wieku. Wykryto również, że zwierzęta z grupy kontrolnej jadły inaczej w eksperymencie uniwersyteckim, a inaczej w badaniach NIA.

Uniwersytet podawał im mocno przetworzoną karmę, natomiast te w NIA jadły naturalnie. W dodatku dawano im mniejsze porcje. W efekcie te z pierwszego eksperymentu były grubsze niż te w drugim. Badaczki zorientowały się też, że inaczej na dietę reagują samce i samice.

Dzięki tym badaniom wiemy dziś, że restrykcyjna dieta ma sens dopiero w dojrzałym wieku. Ważne jest też nie tylko to ile jemy, ale też co jemy. I wreszcie ostatnia rzecz: samice lepiej znoszą złą dietę. Negatywne efekty tłuszczu i cukru były dla nich mniej znaczące. 

Więcej: www.rp.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH