Według hiszpańskich naukowców - tak. Uważana za czynnik chroniący przed chorobami serca i rakiem, może pomóc także w zapobieganiu stanom depresyjnym - podał we wtorek portal BBC News. Wyniki badań przeprowadzonych przez uniwersytety Las Palmas i Nawarry publikuje "Journal of the American Medical Association".

Po trwających ponad cztery lata badaniach wśród 10 094 osób naukowcy doszli do wniosku, że prawdopodobieństwo rozwinięcia się depresji jest o około 30 proc. mniejsze u ludzi, których dieta zawiera dużo warzyw, owoców i zbóż i mało czerwonego mięsa.

Naukowcy wzięli przy tym pod uwagę stan cywilny badanych, liczbę ich dzieci oraz czynniki związane ze zdrowym stylem życia, a także pewne cechy charakteru. Te aspekty nie zmieniły jednak rezultatu badania.

Zwolennikami diety śródziemnomorskiej byli w badaniu najczęściej mężczyźni, eks-palacze, osoby w związku małżeńskim i starsze oraz te bardziej aktywne fizycznie.

Cytowana przez BBC dr Cecilia D'Felice, psycholog kliniczny, przyznaje, że jest coraz więcej dowodów na znaczenie diety w leczeniu depresji. Jak wskazała, wiadomo, że dieta bogata w oliwę z oliwek podnosi poziom serotoniny, a właśnie na tym, by utrzymać więcej dostępnej w mózgu serotoniny, polega działanie większości leków antydepresyjnych.

Jak przypomina BBC, dieta śródziemnomorska zawiera dużo owoców, warzyw, orzechów, zbóż i ryb, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak oliwa z oliwek. Ponadto - umiarkowaną ilość alkoholu i nabiału i małą ilość mięsa.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH