Dieta śródziemnomorska sprzyja naszemu zdrowiu

Dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, oliwę z oliwek i umiarkowane ilości wina, spowalnia proces starzenia mózgu i ciała - informują naukowcy z Rush University Medical Center.

Zalety diety śródziemnomorskiej, a szczególnie jej wpływ na stan serca, znane sa od dawna. Dziś naukowcy odkrywają jej kolejne zalety. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.

Na podstawie badania przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób naukowcy wywnioskowali, że dieta ma istotny wpływ na utratę zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności.

Christy Tangney z Rush University uważa, że wyniki jego badań, w połączeniu z innymi badaniami, wyraźnie wskazują, że dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób serca, pojawienia się niektórych nowotworów i cukrzycy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH