Stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko łagodnego upośledzenia poznawczego oraz przejścia tego stanu w chorobę Alzheimera
Łagodne zaburzenia poznawcze (pamięci) to stosowana przez lekarzy nazwa stanu pośredniego pomiędzy normalnym, fizjologicznym upośledzeniem pamięci w związku ze starzeniem, a poważną demencja towarzyszącą chorobie Alzheimera.
Osoby z łagodnym upośledzeniem poznawczym (z ang. MCI) odczuwają pogorszenie pamięci oraz innych funkcji poznawczych i choć prosta codzienna aktywność (np. ubieranie, mycie, jedzenie) nie jest zaburzona, to nieznacznie pogarsza się aktywność złożona (np. planowanie, analizowanie), co w konsekwencji obniża jakość życia. Liczne badania wykazały, że u osób z MCI występuje podwyższone ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Zdaniem autorów pracy obok aktywności umysłowej, dieta może odgrywać bardzo istotną rolę w zapobieganiu chorobie Alzheimera. Wcześniejsze badania wykazały, że dieta śródziemnomorska - bogata w ryby, warzywa, owoce i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale za to uboga w nabiał, mięso, nasycone kwasy tłuszczowe zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nikolaos Scarmeas wraz z zespołem z Columbia University Medical Center badał zwyczaje żywieniowe (w tym przestrzeganie diety śródziemnomorskiej) wśród 1393 osób bez upośledzenia pamięci i u 482 pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Po 4,5 roku od rozpoczęcia projektu u 275 z 1393 uczestników bez problemów z pamięcią doszło do rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych. Naukowcy wyliczyli, że osoby najbardziej przestrzegające diety śródziemnomorskiej mają o 28 procent niższe ryzyko rozwoju tych zaburzeń, niż ludzie zupełnie nie stosujący się do jej zaleceń, natomiast uczestnicy umiarkowanie korzystający z dobrodziejstw tej diety mają ryzyko niższe o 17 procent.
W drugiej grupie badawczej u 106 z 482 osób z łagodnym upośledzeniem poznawczym doszło do rozwoju choroby Alzheimera po 4 latach i 3 miesiącach od rozpoczęcia badań. Autorzy pracy stwierdzili, że przestrzeganie diety zmniejsza ryzyko przejścia od łagodnych zaburzeń do poważnej demencji średnio o 45 do 48 procent.
Dieta śródziemnomorska obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia kondycję ścian naczyń krwionośnych, najprawdopodobniej zmniejsza nasilenie procesów zapalnych, co wpływa na lepszy stan układu nerwowego i może zapobiegać upośledzeniu pamięci.

- CZ, 21:04 Łomża: kontrowersyjna była posłanka wróciła do pracy w szpitalu
- CZ, 20:20 Maciej Niedźwiecki pełnomocnikiem ministra zdrowia ds. opieki paliatywnej
- CZ, 20:03 SUM: otwarto edukacyjną salę podań leków dla pacjentów ze stwardnieniem rozsianym
- CZ, 19:02 SMA: sukcesy w terapii, ale czekamy jeszcze na przesiew noworodków i opiekę koordynowaną
- CZ, 18:32 MZ opublikowało nową listę leków zagrożonych brakiem dostępności
- CZ, 18:02 Pomorskie: szpitale marszałkowskie uzgodniły z NFZ wartość ryczałtu na 2020 r.
- CZ, 17:42 Zakopane: zarzuty niegospodarności budzą zdziwienie dyrekcji szpitala i powiatu
- 1 Sondaż CBOS: strażak i pielęgniarka wygrywają w rankingu prestiżu zawodów
- 2 Głos matek: do szpitali, urzędników i mediów trafią wyniki ankiet rodzących z całego kraju
- 3 Badania kliniczne: jest program, będzie ustawa. Otwieramy nowy rozdział?
- 4 Szpitale "przechowalnią" seniorów w czasie świąt. Lekarz: to powszechne
- 5 Rada Programowa HCC 2020: poprawa zdrowia Polaków wymaga współpracy kilku ministerstw
- 6 Spożywanie posiłków w 10-godzinnym "oknie żywieniowym" przynosi dobre efekty zdrowotne
- 7 Sejm ekspresowo zdecydował o przesunięciu z budżetu 2 mld zł na NFZ
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych