Dieta kobiety przed poczęciem dziecka wpływa na jego zdrowie

Uboga dieta kobiety przed poczęciem dziecka stwarza ryzyko urodzenia malucha o niskiej wadze urodzeniowej oraz późniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości u potomstwa - poinformowali naukowcy z Danii podczas tegorocznej Konferencji Związku Biologii Eksperymentalnej w Glasgow. 

Badacze z University of Aarhus badali myszy, które na 10 dni przed zapłodnieniem były karmione dietą niskobiałkową, ale podczas ciąży były karmione normalnie. Okazało się, że zwierzęta te rodziły potomstwo o obniżonej masie ciała, które później szybko tyło i miało zwiększoną wrażliwość na insulinę.

Zdaniem naukowców niska waga urodzeniowa wiąże się ze zwiększoną wrażliwością na insulinę we wczesnych etapach życia, która później przekształca się w insulinooporność i prowadzi do cukrzycy typu 2. U samców myszy zaobserwowano tendencję do otyłości.

Ludzie i myszy w ten sam sposób reagują na niezdrową, ubogą dietę podczas ciąży - ich potomstwo rodzi się wówczas z niską masą ciała, ma zwiększone ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

Jak podkreśla Anete Dudele, autorka badań, jeżeli okaże się, że ludzie tak samo jak myszy reagują również na dietę stosowaną przed poczęciem, kobiety będą musiały zwrócić większą uwagę nie tylko na to jak odżywiają się w ciąży, ale już znacznie wcześniej.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH