PAP/Rynek Zdrowia | 07-09-2017 09:39

Dieta ketogeniczna przedłuża życie i poprawia pamięć?

Zastosowanie diety niskoweglowodanowej (ketogenicznej) poprawiło pamięć starzejących się myszy oraz zwiększyło ich szanse na dożycie sędziwego wieku - informuje pismo "Cell Metabolism".

Fot. archiwum

Dieta ketogeniczna zawiera niski poziom węglowodanów, umiarkowanie niski poziom białka oraz wysoki poziom tłuszczów. Jej stosowanie zwiększa produkcję w organizmie kwasu 3-hydroksymasłowego (ciała ketonowego).

Naukowcy z Buck Institute for Research on Aging w Novato (USA) zaprojektowali trzy diety, które różniły się jedynie zawartością tłuszczów i węglowodanów. Były to: standardowa dieta wysokowęglowodanowa, ketogeniczna dieta eliminująca węglowodany oraz dieta wysokotłuszczowa o niskiej zawartości węglowodanów (jednak nie ketogeniczna). Każdą z diet wdrażano, gdy myszy ukończyły rok (odpowiadający u ludzi wiekowi średniemu).

W porównaniu z pozostałymi dwiema grupami, myszy otrzymujące pokarm oparty na diecie ketogenicznej miały niższe ryzyko zgonu w starszym wieku, a podczas testów sprawdzających pamięć w starszym wieku radziły sobie równie dobrze jak w wieku średnim. Myszy otrzymujące standardową karmę doświadczały oczekiwanego pogorszenia pamięci wraz z wiekiem.

Zdaniem naukowców pozytywny wpływ diety ketogenicznej związany był ze zmianami w obrębie ekspresji genów.

- Gdy bliżej poznamy działanie kwasu 3-hydroksymasłowego, będziemy mogli stworzyć skuteczniejsze metody leczenia bez potrzeby stosowania restrykcyjnej diety - mówi autor analizy dr Eric Verdin, który rozpoczął już badania nad wpływem diety ketogenicznej na myszy stanowiące model choroby Alzheimera.