Dieta czy geny u podłoża nowotworów jelita grubego?

Osoby, które codziennie spożywają niewielkie ilości alkoholu, a w ich rodzinach odnotowano przypadki zachorowań na raka jelita grubego, są bardziej narażone na zachorowanie na ten nowotwór. Pozostaje jednak pytanie, który z tych czynników ma decydujący wpływ.

Naukowcy z Bostonu (USA) przeanalizowali dane dotyczące około 150 tysięcy osób. Począwszy od 1980 roku w grupie 87 tysięcy kobiet oraz 47 tysięcy mężczyzn odnotowano 1801 przypadków raka jelita grubego.

Osoby, w których rodzinie ktoś już wcześniej chorował na ten nowotwór i które dodatkowo spożywały średnio 30 lub więcej gramów alkoholu dziennie były narażone na zwiększone ryzyko powstawania raka jelita grubego.

Ponadto wśród chorych zauważalne było wysokie spożycie czerwonego mięsa oraz mniejsze, w porównaniu z innymi grupami, spożycie kwasu foliowego. To z kolei sugeruje, że w diecie niewiele było warzyw i kasz. Wyniki te wskazują zatem na to, że dieta odgrywa ważną rolę w kształtowaniu się ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Wiecej: www.onet.pl
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH