Dieta bogata w czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka piersi?

Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa w młodszym wieku może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi - sugerują najnowsze badania, które publikuje pismo "British Medical Journal".

Jednocześnie zastępowanie czerwonego mięsa innymi źródłami białka, jak fasola, groch, soczewica, drób, ryby i orzechy może być dobrym sposobem na obniżenie ryzyka tego nowotworu u młodszych pań.

Z dotychczasowych badań wynika, że dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego, a także raka trzustki. Jednak jej wpływ na ryzyko raka piersi nie jest jasny.

Naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane dotyczące blisko 89 tys. kobiet, uczestniczek wieloletniego studium pt. Nurses' Health Study II. Gdy panie były w wieku 26-45 lat wypełniały kwestionariusz na temat ilości i częstości spożycia w ostatnim roku różnych pokarmów, takich jak mięso czerwone nieprzetworzone (wołowina, wieprzowina, baranina) i przetworzone (hot dogi, kiełbaski, inne wędliny), drób, w tym mięso z kurczaka lub indyka, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, jaja.

W ciągu kolejnych 20 lat raka piersi zdiagnozowano u ponad 2,8 tys. kobiet. Jak wyliczyli naukowcy, kobiety spożywające większe ilości czerwonego mięsa w miały ogólnie o 22 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi, w porównaniu z paniami, które jadły go mniej. Konsumowanie dodatkowej porcji czerwonego mięsa dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka raka piersi o 13 proc.

Z kolei jedzenie większych ilości drobiu w młodszym wieku obniżało ryzyko raka piersi po menopauzie średnio o 27 proc. Codzienne zastępowanie jednej porcji czerwonego mięsa porcją drobiu zmniejszało prawdopodobieństwo zachorowania na ten nowotwór po menopauzie o 24 proc.

Jednak eksperci brytyjscy w komentarzach dla BBC podkreślają, żeby najnowsze wyniki interpretować ostrożnie, gdyż inne badania nie wykazały wyraźnej zależności między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka piersi.

Prof. Valerie Beral z University of Oxford przypomina, że w licznych badaniach sprawdzano, czy rak piersi może mieć związek ze składnikami diety. - Ogół dostępnych dowodów wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa nie ma żadnego lub tylko niewielki wpływ na ryzyko tego nowotworu złośliwego, a wyników pojedynczej pracy nie można interpretować w odosobnieniu - komentuje Beral.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH