Dania: zmodyfikowana wieprzowina pomoże w zwalczaniu miażdżycy?

Duńscy naukowcy użyją mięsa ze zmodyfikowanego genetycznie zwierzęcia do testowania nowych terapii antycholesterolowych. W organizmie wyhodowanej przez nich świni powstaje duża ilość kwasów omega-3.

Jak podaje Rzeczpospolita, od blisko 20 lat w wielu laboratoriach na świecie myszy ze zmutowanymi genami wykorzystywane są do testowania metod zwalczania tzw. złego cholesterolu - LDL.

Badania naukowców z Uniwersytetu w Aarhus mogą stanowić istotny krok w zwalczaniu miażdżycy. Duńczycy wyhodowali bowiem genetycznie zmodyfikowaną świnię, w której organizmie powstaje duża ilość kwasów omega-3.

Umożliwiają one prawidłową budowę i funkcjonowanie komórek nerwowych kory mózgowej, regulują pracę siatkówki oka, osłabiają reakcje alergiczne. Podstawowym źródłem omega-3 są ryby morskie oraz oliwa z oliwek.

Więcej: www.rp.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH