Amerykańscy naukowcy odkryli, że dbałość o linię w miesiącach zimowych, zamiast oczekiwanej poprawy zdrowia, może przynieść... grypę - powiadomił internetowy serwis BBC.

W opublikowanym na łamach „Journal of Nutrition" artykule naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Michigan stwierdzili, że myszy poddane niskokalorycznej, lecz zapewniającej prawidłową ilość witamin i minerałów diecie, okazały się mniej odporne na grypę niż gryzonie odżywiające się normalnie.

Osłabione „zdrową" dietą myszy częściej wskutek infekcji umierały, a gdy udało im się wirusa zwalczyć, trwało to znacznie dłużej niż u myszy spożywających bardziej kaloryczny pokarm i było okupione większą utratą wagi.

- Nasze badanie pokazuje, że utrzymywanie organizmu w gotowości do walki z wirusem zapewni szybszy powrót do zdrowia i łagodniejszy przebieg choroby, niż gdybyśmy ograniczyli przyjmowanie kalorii - podsumowuje kierująca zespołem badaczy profesor Elizabeth Gardner.

Naukowcy podkreślają jednak, że wyniki ich badania nie stanowią usprawiedliwienia dla osób, którym odchudzanie się przychodzi z trudem. Po prostu o figurę najlepiej zadbać w ciągu cieplejszych ośmiu miesięcy roku.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH