Czy terapia fagami stanie się kiedyś alternatywą dla antybiotykoterapii? Czy bakterie antybiotykooporne zadrżą kiedyś przed fagami? Fot. archiwum

Terapia fagowa to obiecująca alternatywa dla antybiotyków w leczeniu infekcji wywołanych przez groźne patogeny.

I chociaż bakterie stają się odporne na zastosowane fagi, to mogą pozostać mniej zjadliwe, czyli mniej chorobotwórcze. Naukowcy chcą to sprawdzić.

Trzy grupy badawcze: z Wrocławia, Neapolu i Belfastu jednoczą siły, żeby kompleksowo ocenić czy leczenie fagami rzeczywiście w każdym przypadku, jeśli nie niszczy, to przynajmniej osłabia zjadliwe drobnoustroje.

Te badania mogą okazać się ważnym kierunkiem poszukiwań w czasach, gdy bakterie stają się coraz częściej oporne na działanie antybiotyków. Np. według raportu European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) Polska znajdujemy się w gronie krajów, w których bakterie wykazują szczególnie wysoką oporność na leczenie. Na dotychczasowe antybiotyki oporne stają się bakterie wywołujące m.in. zapalenie płuc,infekcje opon mózgowych, dróg moczowych i kości.

Wśród bakterii wysokiego ryzyka są: pałeczka okrężnicy (E. coli), pałeczka zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), Acinetobacter, dwoinka zapalenia płuc (Streptococcus pneumoniae) oraz paciorkowiec kałowy (Enterococcus faecalis).

- Badania kliniczne wskazują, że leczenie fagami jest skuteczne. Niestety, efekty terapii nie zawsze są przewidywalne ze względu na takie czynniki, jak różna lokalizacja zakażenia, rodzaj zastosowanego faga, rodzaj i stan populacji bakterii - tłumaczy prof. Zuzanna Drulis-Kawa z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Podkreśla, że efekty uboczne wygenerowanej oporności na faga w trakcie terapii nie są znane. Nie wiadomo, czy bakterie oporne na fagi będą wykazywać zwiększoną lub zmniejszoną wirulencję. Zbadać należy ich tolerancję na antybiotyki i sprawdzić, czy może będą miały tendencję do wchodzenia w fazę spoczynku lub formy przetrwałe.

Wirulencja to inaczej zjadliwość, zdolność drobnoustrojów do wywoływania zmian chorobowych w organizmach żywych. Naukowcy stawiają hipotezę, że nawet jeśli bakteria zmutuje i stanie się oporna na fagi, to jest prawdopodobne, że będzie mniej chorobotwórcza, a zatem bardziej wrażliwa na mechanizmy obronne układu immunologicznego.

Zazwyczaj prace nad fagami skupiają się na ich biologii i genetyce. Natomiast doświadczenia nad terapią fagową poświęcone są dawkowaniu, dystrybucji i efektywności cząstek fagowych.

Zespół prof. Drulis-Kawy z Uniwersytetu Wrocławskiego ma doświadczenie w biologii, genetyce i genomice fagów, a także charakterystyce enzymów fagowych degradujących glikany bakteryjne. Zespół prof. Miguela Valvano z Queen University w Belfaście bada zjadliwość bakterii oportunistycznych, w tym interakcje bakterii z mechanizmami immunologicznymi człowieka. Grupa prof. Antonio Molinaro z Uniwersytetu w Neapolu za pomocą zaawansowanych narzędzi, charakteryzuje struktury glikanów bakteryjnych i bada ich interakcje z degradującymi je enzymami.

Więcej: Nauka w Polsce-PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH