Czy terapia fagami stanie się kiedyś alternatywą dla antybiotykoterapii? Czy bakterie antybiotykooporne zadrżą kiedyś przed fagami? Fot. archiwum

Terapia fagowa to obiecująca alternatywa dla antybiotyków w leczeniu infekcji wywołanych przez groźne patogeny.

I chociaż bakterie stają się odporne na zastosowane fagi, to mogą pozostać mniej zjadliwe, czyli mniej chorobotwórcze. Naukowcy chcą to sprawdzić.

Trzy grupy badawcze: z Wrocławia, Neapolu i Belfastu jednoczą siły, żeby kompleksowo ocenić czy leczenie fagami rzeczywiście w każdym przypadku, jeśli nie niszczy, to przynajmniej osłabia zjadliwe drobnoustroje.

Te badania mogą okazać się ważnym kierunkiem poszukiwań w czasach, gdy bakterie stają się coraz częściej oporne na działanie antybiotyków. Np. według raportu European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) Polska znajdujemy się w gronie krajów, w których bakterie wykazują szczególnie wysoką oporność na leczenie. Na dotychczasowe antybiotyki oporne stają się bakterie wywołujące m.in. zapalenie płuc,infekcje opon mózgowych, dróg moczowych i kości.

Wśród bakterii wysokiego ryzyka są: pałeczka okrężnicy (E. coli), pałeczka zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), Acinetobacter, dwoinka zapalenia płuc (Streptococcus pneumoniae) oraz paciorkowiec kałowy (Enterococcus faecalis).

- Badania kliniczne wskazują, że leczenie fagami jest skuteczne. Niestety, efekty terapii nie zawsze są przewidywalne ze względu na takie czynniki, jak różna lokalizacja zakażenia, rodzaj zastosowanego faga, rodzaj i stan populacji bakterii - tłumaczy prof. Zuzanna Drulis-Kawa z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Podkreśla, że efekty uboczne wygenerowanej oporności na faga w trakcie terapii nie są znane. Nie wiadomo, czy bakterie oporne na fagi będą wykazywać zwiększoną lub zmniejszoną wirulencję. Zbadać należy ich tolerancję na antybiotyki i sprawdzić, czy może będą miały tendencję do wchodzenia w fazę spoczynku lub formy przetrwałe.

Wirulencja to inaczej zjadliwość, zdolność drobnoustrojów do wywoływania zmian chorobowych w organizmach żywych. Naukowcy stawiają hipotezę, że nawet jeśli bakteria zmutuje i stanie się oporna na fagi, to jest prawdopodobne, że będzie mniej chorobotwórcza, a zatem bardziej wrażliwa na mechanizmy obronne układu immunologicznego.

Zazwyczaj prace nad fagami skupiają się na ich biologii i genetyce. Natomiast doświadczenia nad terapią fagową poświęcone są dawkowaniu, dystrybucji i efektywności cząstek fagowych.

Zespół prof. Drulis-Kawy z Uniwersytetu Wrocławskiego ma doświadczenie w biologii, genetyce i genomice fagów, a także charakterystyce enzymów fagowych degradujących glikany bakteryjne. Zespół prof. Miguela Valvano z Queen University w Belfaście bada zjadliwość bakterii oportunistycznych, w tym interakcje bakterii z mechanizmami immunologicznymi człowieka. Grupa prof. Antonio Molinaro z Uniwersytetu w Neapolu za pomocą zaawansowanych narzędzi, charakteryzuje struktury glikanów bakteryjnych i bada ich interakcje z degradującymi je enzymami.

Więcej: Nauka w Polsce-PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.