Czy odżywianie ma wpływ na przebieg stwardnienia rozsianego? Żywność w pewien sposób zdalnie kontroluje procesy zapalne ośrodkowego układu nerwowego. Fot. Fotolia

Żyjące w ludzkim jelicie bakterie, co jest też uzależnione od diety, mogą zmieniać aktywność komórek mózgu wpływających na procesy zapalne oraz degenerację komórek nerwowych - informuje "Nature Medicine”.

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (BWH) w USA korzystając ze zwierzęcych modeli stwardnienia rozsianego (SM) oraz próbek pobranych od chorych wykazali, że zmiany diety oraz składu bakterii jelitowych mogą wpływać na astrocyty w mózgu oraz proces neurodegeneracji związany ze stwardnieniem rozsianym. Potencjalnie może to doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia.

- Po raz pierwszy byliśmy w stanie wykazać, że żywność w pewien sposób zdalnie kontroluje procesy zapalne ośrodkowego układu nerwowego - powiedział biorący udział w badaniach dr Francisco Quintana. - To, co jemy, wpływa na zdolność bakterii żyjących w naszych jelitach do wytwarzania małych cząsteczek, a niektóre z nich są w stanie przedostać się do mózgu.

Wcześniejsze badania sugerowały związek pomiędzy bakteriami jelitowymi (mikrobiomem) a zapaleniem mózgu, jednak to, jak są ze sobą połączone oraz wpływ, jaki na ów związek wywierają dieta i bakterie nadal jest słabo poznany.

Quintana i jego współpracownicy przeprowadzili analizę transkrypcyjną całego genomu astrocytów - komórek gwiaździstych, które znajdują się w mózgu i rdzeniu kręgowym - w mysim modelu stwardnienia rozsianego.

Okazało się, że cząsteczki powstające z zawartego w diecie aminokwasu-tryptofanu działają na szlak związany z procesami zapalnymi, a ich zwiększona ilość może ograniczyć proces zapalny. W próbkach krwi pobranych od pacjentów z SM naukowcy stwierdzili obniżony poziom cząsteczek pochodzących z tryptofanu.

- Niedobór flory jelitowej, niewłaściwa dieta, zaburzenia wchłaniania wytwarzanych przez bakterie produktów z jelita lub ich dalszego transportu - każdy z tych czynników może doprowadzić do deficytu przyspieszającego postęp choroby - powiedział Quintana.

Zespół badawczy planuje zbadać rolę diety w przyszłych badaniach, aby ustalić, czy nowe odkrycia mogą zostać przełożone na nowe metody leczenia, rozpoznawania i wykrywania zaawansowanie choroby dzięki biomarkerom.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH