Naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle w Wielkiej Brytanii udowodnili, że umiarkowane spożycie czekolady wpływa zbawiennie na mózg człowieka a zwłaszcza na jego umiejętności matematyczne, informuje

By przeprowadzić badania, które potwierdziłyby tezę przebadano młodych wolontariuszy. Komputer wylosował wolontariuszom trzycyfrową liczbę bliską tysiąca. Uczestnicy eksperymentu mieli w pamięci odejmować od tej liczby 3 i wymieniać tę wartość, i tak aż do zera.

Ochotnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Ci, którzy podczas próby popijali rozpuszczoną gorzką czekoladę z mlekiem, liczyli szybciej od tych bez słodkiego dopingu. Wolontariusze spożywający kakao popełniali także mniej błędów w porównaniu z tymi, którzy go nie pili. I choć eksperyment trwał bez przerwy godzinę, u osób ze słodkim wspomaganiem nie stwierdzono takiego wyczerpania umysłowego jak u ich kolegów pozbawionych tego przyjemnego dodatku.

Pożyteczne dla człowieka właściwości czekolada zawdzięcza flawanolom. To substancje należące do grupy polifenoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów. Ostatnie odkrycie wskazuje, że flawanole zwiększają także dopływ natlenionej krwi do mózgu, przez co usprawniają jego pracę - czytamy w dzienniku.

Najwięcej flawanoli zawiera ciemna czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. Już dwie kostki dziennie działają antydepresyjnie, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wydolność serca i zapobiegają miażdżycy.

- Gorzka czekolada nie tylko polepsza zdolność dodawania, ale likwiduje też uczucie zmęczenia, zarówno fizycznego, jak i umysłowego - mówi profesor David Kennedy, współautor studium.

Podczas badania ochotnicy spożyli równowartość 500 mg czekolady.

Jednak jest i druga strona medalu. Zbyt częste spożywanie czekolady może prowadzić do nadwagi.

- W średniej wielkości batoniku znajduje się około 100 mg flawanoli. To wystarczająca dawka, aby wspomóc pracę mózgu - mówi współautorka badania Emma Wightman.

Aby uniknąć kalorycznej pułapki, polifenole można dostarczać organizmowi wraz z innymi pokarmami takimi jak: winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata czy orzechy. Polifenole znajdują się również w alkoholu, szczególnie w czerwonym winie i piwie.

Badacze ostrzegają, że nawet bardzo duża porcja czekolady przed egzaminem nie zastąpi solidnej nauki i ślęczenia nad słupkami.

Świadczy o tym druga faza eksperymentu, w której naukowcy utrudnili ochotnikom zadanie. Tym razem poprosili ich, aby odliczali do tyłu co siedem liczb. Wyniki w obu grupach były tak samo fatalne. Żaden z uczestników nie poradził sobie ze sprawnym i właściwym rozwiązaniem.

Jak twierdzą naukowcy to polecenie było zbyt skomplikowane dla mózgu przeciętnie inteligentnego człowieka.

- Odejmowanie siódemki od trzycyfrowych liczb uruchamia te rejony mózgu, na które polifenole nie mają wpływu - tłumaczy prof. Kennedy.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH