Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych udowodnili, że jedzenie przyprawy curry, dwa trzy razy w tygodniu, może zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera i upośledzeniom pamięci.

Lecznicze działanie curry zawdzięcza kurkuminie występującej w szafranie. Kurkumina zapobiega odkładaniu się blaszek amyloidowych, które gromadząc się w naczyniach krwionośnych powodują demencję i chorobę Alzheimera - informuje TVN 24.

Prof. Murali Doraiswamy z Duke University w Północnej Karolinie, autor badań twierdzi, że spożywanie przyprawy dwa lub trzy razy w tygodniu obniży ryzyko zapadnięcia na demencję.

Wstępne badania przeprowadzono na myszach. Wyniknęo z nich, że kurkumina rozpuszcza nagromadzone w mózgu złoża amyloidów.

Teraz uniwersytet rozpocznie badania z udziałem ludzi chorych na alzheimera.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH