PAP/Rynek Zdrowia | 20-04-2009 10:42

Co zwiększa poziom antocyjanin?

Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Do takich wniosków doszli naukowcy z Michigan, które zaprezentowali na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Badania wykazały, że dorośli, którzy jedli półtorej filiżanki mrożonych wiśni dziennie mieli zwiększony poziom 5 różnych antocyjanin – naturalnych przeciwutleniaczy nadających wiśniom ich głęboko czerwony kolor. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – bardzo reaktywnych cząsteczek lub jonów uszkadzających komórki i przyczyniających się do wielu chorób.

W badaniu wzięło udział 12 zdrowych osób w wieku od 18 do 25 lat. Losowo przydzielono ich do dwóch grup. Połowa uczestników jadła codziennie filiżankę, a druga półtorej filiżanki mrożonych wiśni. Naukowcy analizowali próbki krwi oraz moczu badanych i odkryli, że poziom i aktywność antyoksydantów rośnie do 12 godzin po spożyciu wiśni.

– To pierwsze badanie, które dowodzi, że antyoksydanty zawarte w wiśniach przedostają się do krwiobiegu – mówi Sara Warber, główna autorka artykułu.

Wcześniejsze badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że wiśnie i ich składniki pomagają obniżyć ryzyko zapaleń i chorób układu krążenia,a poza tym obniżają o ok. 14 proc. masę ciała. W poprzednich pracach grupa doktor Warber odkryła, że wzbogacenie diety zwierząt doświadczalnych w wiśnie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.