Produkty z pełnego przemiału, takie jak ciemne pieczywo, zmniejszają ryzyko zachorowania na zawał serca, udar mózgu, raka oraz infekcje i przedłużają życie - sugerują międzynarodowe badania opublikowane przez "British Medical Journal".

Nie ma tylko pewności czy jest zależność, że im więcej spożywamy tych produktów, tym efekt zdrowotny jest większy. Decydujące znacznie ma całodzienna, urozmaicona dieta.

Z metaanalizy 45 badań, jakie przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz Norwegii wynika jedynie, że 90 gram dziennie produktów z pełnego przemiału o 22 proc. zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, w tym głównie zawałów serca i udarów mózgu.

Wykazały one również, że produkty te o 15 proc. zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Chronią również przed cukrzycą, chorobami układu oddechowego, zakażeniami i przedłużają życie.

Kłopot z tego rodzaju badaniami jest jedynie taki, że nie ma pewności czy tak korzystny efekt wywołała jedynie dieta, czy też ogólnie zdrowy styl życia przestrzegany przez badane osoby. Mogły one zarówno częściej spożywać ciemne pieczywo jak i regularnie uprawiać sport i nie nadużywać alkoholu.

Autorzy badań są jednak przekonani, że spożywanie nawet niewielkiej ilości produktów z pełnego przemiału korzystnie wpływa na zdrowie. Specjaliści ostrzegają jedynie, że lepiej sięgać np. chleb razowy aniżeli po takie produkty jak musli, ponieważ te często zawierają również cukier.

World Cancer Research Fund zaleca, żeby produkty z pełnego przemiału oraz rośliny strączkowe były obecne w codziennej diecie, w każdym posiłku.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH