Chiny: naukowcy chcą kontrolować gorączkę

Kluczowe białko zaangażowane w powstawanie gorączki tzw. interleukina 1 (IL-1) oddziałuje z dwoma receptorami. W zależności od rodzaju receptora hamuje lub promuje rozwój stanu zapalnego - informują naukowcy z Chin na łamach pisma Nature Immunology.

Rodzaj receptora decyduje o postępie lub zahamowaniu stanu zapalnego. Główna cząsteczka stanu zapalnego i gorączki to interleukina 1 (IL-1). Uwalniana przez komórki podwyższa temperaturę ciała i aktywuje komórki układu odpornościowego do walki z infekcją.

Przedłużająca się ekspozycja na działanie IL-1 może powodować uszkodzenia tkanek - podobnie jak w chorobach autoimmunologicznych, takich jak zapalenie kości i stawów.

Xinquan Wang wraz z zespołem z Tsinghua University w Pekinie wykazał, że IL-1beta, główna postać IL-1 wiąże się do receptora IL1RI, co powoduje jej aktywację i sygnalizację, promującą stan zapalny lub receptora hamującego IL-R1II, co hamuje sygnalizację prozapalną.

Dokładne poznanie mechanizmów molekularnych tych interakcji ma szansę doprowadzić do opracowania leków uniemożliwiających oddziaływanie IL z receptorem IL-1RI, a nie IL-1RII i działających przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH