Brytyjscy naukowcy: po niezdrowe jedzenie sięgamy z nudów Osoby znudzone chętniej sięgają np. po chipsy Fot. Fotolia

Nuda jest powiązana z niskim poziomem stymulującej mózg dopaminy, zatem ludzie sięgają po produkty o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru, aby w jakiś sposób zwalczyć ten stan - uważa dr Sandi Mann, koordynatorka badań prowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Centralnego Lancashire w Wielkiej Brytanii.

W pierwszym badaniu naukowcy poprosili 52 uczestników o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących preferencji żywieniowych przed i po wykonaniu nudnego zadania polegającego na przepisywaniu grupy liter. Okazało się, że po wykonaniu zadania osoby badane nabierały ochoty na niezdrowe przekąski - chipsy, słodycze i fast-foody - podaje PAP Nauka w Polsce.

W drugim badaniu naukowcy podzielili 45 ochotników na dwie grupy. Jedna z nich oglądała zabawny film, a druga - nudny. Osoby oglądające mało ciekawy film zjadały dużo więcej niezdrowych produktów.

Wnioski z eksperymentów zaprezentowano na konferencji Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego, która odbyła się w dniach 26-28 kwietnia 2016 r. w Nottingham.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH