Brak białka zwiększa ryzyko atrofii mięśni u potomstwa; sprawdzone na szczurach Fot. archiwum

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois (USA) zidentyfikowali mechanizm odpowiedzialny za przenikanie i "zapisywanie się" zmian genetycznych w komórkach płodu, a co za tym idzie zwiększenie ryzyka niskiej wagi urodzeniowej oraz problemów zdrowotnych w życiu dorosłym- informuje "British Journal of Nutrition".

Problem ten wywołuje niewystarczające spożycie białka przez matki w czasie ciąży, co może prowadzić do atrofii mięśni szkieletowych zarówno u matki, jak i męskiego potomstwa.

Niewystarczające spożycie białka uruchamia tzw. odpowiedź AAR (ang. amino acid response), która z kolei stymuluje proces autofagocytozy (trawienia przez komórkę obumarłych i uszkodzonych elementów jej struktury) oraz atrofii (zaniku) mięśni szkieletowych.

Dr Wang prowadził badania na szczurach konsumujących w okresie ciąży różne ilości białka. Po przyjściu na świat młodych wszystkie gryzonie otrzymywały taki sam zbilansowany pokarm. Naukowcy zaobserwowali, że samice, które spożywały najmniej białka w mniejszym stopniu przybierały na wadze w czasie ciąży, a ich potomstwo było mniejsze.

Zarówno u samic, jak i u ich potomstwa widoczne były ślady atrofii mięśni. Zmiany widoczne były także w poziomie ważnych aminokwasów w osoczu krwi, co sugeruje zaburzenia w metabolizmie białek.

U gryzoni spożywających zbyt mało białka zauważono ponadto zwiększoną ekspresję białka ATF4, które osłabia syntezę białek w mięśniach szkieletowych, powodując ich osłabienie i zanik. Ta sama nadekspresja występowała u potomstwa, jednak tylko męskiego.

Więcej: dobrebadanie.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH