Ludzie stosujący dietę wysokobiałkową, obfitującą zwłaszcza w białko ryb, rzadziej zapadają na udary mózgu - wynika z metaanalizy przeprowadzonej na Uniwersytecie Nankińskim (Chiny).

Praca na ten temat ukazała się w najnowszym wydaniu czasopisma "Neurology”.

Dr Xinfeng Liu ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Nankińskiego przeanalizował wyniki siedmiu dużych badań, poświęconych zależności pomiędzy spożyciem białka a ryzykiem udaru mózgu. Łącznie dane pochodziły od ponad 254 tys. uczestników, których obserwowano przez średnio 14 lat.

Okazało się, że osoby z najwyższym udziałem białka w diecie były o 20 proc. mniej narażone na udar mózgu niż osoby spożywające najmniej białka. Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu i wysoki poziom cholesterolu, badacze wyliczyli, że każde dodatkowe 20 gramów białka dziennie, obniża ryzyko udaru o 26 procent.

Liu podkreśla jednak, że analiza nie uwzględnia zwiększonego spożycia czerwonego mięsa, które także jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Białko, o którym mowa, pochodzi przede wszystkim z mięsa ryb. Zdaniem Liu, białko (poza czerwonym mięsem) obniża ciśnienie krwi i to właśnie może odpowiadać za jego ochronną rolę w przypadku udaru.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH