Białko salmonelli może pomóc w walce z rakiem? Naukowcy dostarczyli SipA (Salmonella invasion protein A) do komórek raka piersi oraz jelita grubego. W efekcie znacznie wzrosła wrażliwość guzów na chemioterapeutyk. Fot. Archiwum

Wytwarzane przez bakterie Salmonella białko SipA obniża odporność guzów nowotworowych na leki onkologiczne, co może zwiększać skuteczność terapii - informuje pismo Nature Communications.

Zespół prof. Beth A. McCormick z University of Massachusetts Medical School prowadząc badania na myszach dostarczył SipA (Salmonella invasion protein A) do komórek raka piersi oraz jelita grubego, przyłączając jego cząsteczki do nanocząsteczek złota. W rezultacie znacznie wzrosła wrażliwość guzów na chemioterapeutyk - doksorubicynę.

Po 30 dniach guzy trudno było odnaleźć. Nie stwierdzono, aby złote nanocząsteczki gromadziły w płucach, mózgu czy sercu - przedostają się tylko do komórek nowotworowych, które są bardziej od innych "dziurawe".

Wcześniej udało się ustalić, że Salmonella za pomocą SipA potrafi unieczynnić komórkowe białko P-gp. To usytuowane na powierzchni komórki białko odpowiedzialne jest za usuwanie odpadów i toksyn – jego działanie utrudnia bakteriom przeprowadzenie ataku.

W komórkach nowotworowych może powstawać więcej P-gp, dzięki czemu skuteczniej pozbywają się leków przeciwnowotworowych. SipA sprawia, że lek, który dostał się do komórki, pozostaje w niej i kontynuuje dzieło zniszczenia. Lek, zdolny do zablokowania P-gp, naukowcy starali się znaleźć od niemal 20 lat.

Więcej: www.nauka.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH