Badania: zaskakujący sposób zmniejszania ryzyka alergii FOT. Archiwum RZ; zdjęcie ilustracyjne

Dzieci, do których jadłospisu jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia wprowadzono mleko krowie, przetwory mleczne, jajka oraz orzechy są mniej narażone na rozwój alergii pokarmowych niż maluchy, z których diety zapobiegawczo eliminuje się wymienione grupy pokarmów.

Tak wynika z najnowszego badania kanadyjskich naukowców, którego wyniki zaprezentowano podczas międzynarodowej konferencji American Thoracic Society 2016 w San Francisco.

- W szczególności wczesne wprowadzenie jaja kurzego wydaje się mieć bardzo pozytywne efekty, jeśli chodzi o ochronę przed alergią na każdy z wymienionych wyżej produktów - podkreślają autorzy pracy.

- Tymczasem lekarze od dawna zalecają rodzicom, aby opóźniać wprowadzenie niektórych pokarmów u niemowląt, co ma zmniejszyć ryzyko potencjalnej reakcji alergicznej. Nasze badania pokazują, że ta strategia jest nieskuteczna - dodają naukowcy.

Badanie pt. "The Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) Study", kierowane przez dr. Malcolma Searsa z McMaster University w Hamilton (Kanada), jest pierwszą na świecie próbą określenia wpływu momentu wprowadzenia żywności potencjalnie alergizującej, czyli mleka krowiego, jaja kurzego oraz orzechów arachidowych, na ryzyko wystąpienia uczulenia u rocznych dzieci.

Badaniem objęto blisko 1,5 tysiąca dzieci. Podzielono je na kilka grup: u części maluchów rodzice wprowadzali mleko krowie i jego przetwory już w wieku 0-6 miesięcy (48 proc.), w drugiej grupie w wieku 7-12 miesięcy (48 proc.), a w trzeciej w wieku powyżej 12. miesiąca (4 proc.). Jaja wprowadzano do diety odpowiednio: dzieciom z grupy pierwszej w wieku 0-6 miesięcy (6 proc.), z grupy drugiej między 7 a 12 miesiącem życia (76 proc.), a z grupy trzeciej - po ukończeniu roku (19 proc.).

Naukowcy odkryli, że wcześniejsze wprowadzenie każdego z opisanych produktów alergizujących było związane z niższym ryzykiem uczulenia na ten żywności. Co ciekawe, wczesne podawanie jajek, czyli wprowadzenie ich do diety przez pierwszym rokiem życia, zmniejszało szanse na wystąpienie alergii na wszystkie spośród trzech wymienionych powyżej grup pokarmów.

- Z naszego badania wynika, że wcześniej znaczy lepiej - mówi dr Sears. - Rodzice, nie bójcie się wprowadzenia tych produktów do diety swoich maluchów. Oczywiście, jak dodaje, nie gwarantuje to, że u dziecka nie rozwinie się alergia, ale zmniejsza jej ryzyko.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH