Badania: zamienniki cukru nie powinny być polecane osobom otyłym Słodziki mogą zaburzać metabolizm glukozy w organizmie Fot. Archiwum

Mimo iż słodziki zawierają dużo mniej kalorii niż cukry pochodzenia naturalnego, nie powinny być polecane osobom otyłym, ponieważ mogą zaburzać metabolizm glukozy w organizmie. Prowadzi to do jej nietolerancji oraz rozwoju cukrzycy - dowodzą naukowcy z Kanady.

O wynikach swoich badań naukowcy z York University w Toronto poinformowali na łamach czasopisma "Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism" (źródło: http://dx.doi.org/10.1139/apnm-2015-0675).

W badaniu pod kierunkiem prof. Jennifer Kuk wzięło udział 2856 dorosłych Amerykanów. Uczestników poproszono, aby przez 24 godziny zapisywali wszystkie spożywane pokarmy i napoje. Następnie, na podstawie zebranych danych, podzielono ich na trzy grupy: osoby korzystające ze sztucznych substancji słodzących (aspartam, sacharyna) oraz używające cukrów pochodzenia naturalnego (sacharozy, fruktozy) w dużych lub małych ilościach.

W kolejnym etapie badania oceniano ryzyko zachorowania uczestników na cukrzycę. Wyznaczano je na podstawie doustnego testu obciążenia glukozą (tzw. krzywej cukrowej), który pozwala zmierzyć zdolność organizmu do zarządzania poziomem glukozy we krwi (szybkość wydzielenia insuliny i wchłaniania glukozy do tkanek).

Okazało się, że osoby korzystające na co dzień ze sztucznych substancji słodzących, zwłaszcza aspartamu, mają gorsze parametry zarządzania glukozą niż te, które nie używają słodzików w ogóle.

- Powszechne jest myślenie, że sztuczne słodziki pomagają schudnąć osobom cierpiącym na otyłość, ponieważ w porównaniu do cukrów naturalnych dostarczają bardzo niewielkiej ilości kalorii. Okazuje się jednak, że mogą mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia - ostrzega autorka badania.

Specjalistka wyjaśnia, że w przypadku nadwagi i otyłości utrata masy ciała wiąże się z bardzo wyraźną poprawą stanu zdrowia. Dlatego wszelkie czynniki i produkty, które mogą ją ułatwić, są bardzo pożądane. -

Słodziki doskonale wpisują się w ten trend. Nie są trawione przez nasz organizm, prawie nie dostarczają kalorii. Jednak ostatnie badania na zwierzętach sugerują, że bardzo źle wpływają na nasze bakterie jelitowe, co może powodować negatywne skutki zdrowotne - mówi Kuk.

Jak tłumaczy, nikt dotąd nie przeprowadził jednak podobnych badań na ludziach. Nie wiadomo więc, czy spożywanie słodzików u nich także prowadzi do zmiany składu mikroflory jelitowej, a w dłuższej perspektywie powoduje większy przyrost masy ciała i nietolerancję glukozy. Stąd pomysł na sprawdzenie tego w opisanym powyżej eksperymencie.

- Nasze wyniki potwierdziły, że zastąpienie cukru aspartamem rzeczywiście zaburza tolerancję glukozy, a w szczególności dotyczy to osób otyłych. Nie znaleźliśmy dowodów na to, aby podobny negatywny wpływ miała sacharyna ani cukry naturalne - mówi prof. Kuk.

- Oczywiście musimy przeprowadzić dalsze badania, które wyjaśnią, czy potencjalnie negatywne skutki zdrowotne spowodowane stosowanie sztucznych słodzików przewyższają korzyści ze zmniejszenia otyłości, czy jest odwrotnie i to otyłość jest gorsza.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH