Badania: zakażenia w pierwszym roku życia zwiększają ryzyko celiakii FOT. Shutterstock; zdjęcie ilustracyjne

Zakażenia, szczególnie w obrębie układu pokarmowego, przebyte w okresie niemowlęcym są związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia celiakii - twierdzą naukowcy z Instytutu Badań nad Cukrzycą w Helmholtz Zentrum w Monachium.

Artykuł na ten temat ukazał się najnowszym wydaniu czasopisma "American Journal of Epidemiology".

Zespół pod kierunkiem prof. prof. Anette-Gabriele Ziegler wykazał, że powtarzające się infekcje w obrębie przewodu pokarmowego, do których doszło w pierwszym roku życia dziecka, wyraźnie zwiększają ryzyko rozwoju celiakii w późniejszym okresie.

Już wcześniej ta sama grupa badaczy dowiodła, że istnieje związek pomiędzy zakażeniami we wczesnym dzieciństwie a rozwojem cukrzycy typu 1: najwyższe ryzyko zachorowania obserwowano u dzieci, u których w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia dochodziło do nawracających infekcji układu oddechowego.

Tym razem naukowcy postanowili sprawdzić, czy istnieje zależność pomiędzy wczesnymi zakażeniami a celiakią. Wykorzystali do tego dane dostarczone przez Bavarian Association of Statutory Medical Insurance Insurance, dotyczące blisko 295,5 tys. dzieci urodzonych w latach 2005-2007. Analizowali kartoteki medyczne dzieci od momentu urodzenia, aż do ukończenia przez nie 8,5 lat. W tym czasie u 853 młodych uczestników stwierdzono celiakię, co stanowiło 0,3 proc. wszystkich badanych.

Szczegółowa analiza wykazała, że ryzyko wystąpienia choroby trzewnej było szczególnie wysokie, kiedy do zakażeń przewodu pokarmowego dochodziło w pierwszym roku życia.

W mniejszym, choć także zauważalnym, stopniu ryzyko celiakii zwiększało się także w skutek wczesnych zakażeń układu oddechowego.

- Nasze dane nie pozwalają na razie stwierdzenie, czy zaobserwowane związki są czysto przyczynowe, czy opierają się na zmianach w mikrobiomie, a może na konkretnej odpowiedzi immunologicznej - wyjaśnia dr Andreas Beyerlein, jeden ze współautorów badania.

- Wydaje nam się jednak, że zwiększone ryzyko zachorowania na celiakię wiąże się ze stale utrzymującym się we wczesnym dzieciństwie stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego, a nie jest spowodowane przez żaden konkretny wirus czy bakterię - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

  • MSD

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH